Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стотици се включиха в паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“ и понесоха на ръце 300-метров трибагреник в Стара Загора

[post-views]
Стотици се включиха в паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“ и понесоха на ръце 300-метров трибагреник в Стара Загора

Стотици се включиха в паметното шествие „За Свободата... Да развеем българското знаме!“ и понесоха на ръце 300-метров трибагреник в Стара Загора
Стотици се включиха в паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“ и понесоха на ръце 300-метров трибагреник в Стара Загора

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха в  паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“ и пренесоха на ръце 300-метров български трибагреник, като извървяха пеша разстоянието от 3 километра от центъра на града до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Това е мястото, където през 1877 година се водят най-кръвопролитните и решителни битки за освобождаване на Стара Загора, а хиляди опълченци загиват, за да спасят Самарското знаме.

“3 март 1878 година е сакрална дата за България. Това е дата, на която ние възстановяваме българската държавност. Това е датата, която е мечтана от всички български революционери. Това е датата, на която ние успяваме да отвоюваме своята свобода“, каза в словото си кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Той посочи, че  мястото е в подножието на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

„Не трябва да забравяме за Старозагорското въстание, в което 14 500 души, наши съграждани, са избити, градът е опожарен и сринат до основи. Никой не си е представял след това, че тук отново ще има град. Не трябва да забравяме за битката при Стара Загора през 1877 година, при която с чутовен подвиг Трета опълченска дружина, ръководена от подп. Калитин, успява да съхрани Самарското знаме“, посочи още той.

След като военни, деца, ученици, малки и големи пренесоха българската светиня, трикольорът „обгърна“ емблематичния паметник, където бе кулминацията на празничните прояви и общоградското честване. Там присъстващите се насладиха на  концерт на Петя Панева и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Честванията на Националния празник- 3 март в Стара Загора започнаха с молебен за България, който беше отслужен от свещеници от старозагорска епархия в Катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. След това едновременно пред всеки паметник, посветен на Трети март в града, бяха поставени венци и цветя. А в 10:30 часа се проведе и ритуалът за издигане на националното знаме на Република България, знамето на Европейския съюз и знамето на община Стара Загора пред местната администрация. Там Елисавета Георгиева от Панагюрище дари на община Стара Загора извезано лично от нея знаме, посветено на бранителите на Стара Загора.

„Идеята за това се роди през пролетта на 2020 година. Тогава прочетох романа „Шипка“ от Яна Язова и след това попаднах на материал за Старозагорското клане през юли 1877 г.“, разказа още тя. Общо изработката на знамето и е отнела 1009 часа работа. Изработката е продължила около 8 месеца по технологията на възрожденската учителка и героиня Райна Княгиня. Знамето ще бъде съхранявано в Регионален исторически музей-Стара Загора.

Програмата за отбелязване на Националния празник в Стара Загора ще продължи от 16:00 часа, на площада пред община Стара Загора, където Народно читалище „Настроение – 2017“ ще започне традиционната си инициатива „Пробуждане с хоро“. Присъстващите ще имат възможността да се насладят на песните на сестри Диневи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани