Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-опасният ловец на дронове в света

[post-views]
Най-опасният ловец на дронове в света

Този дрон е известен като най-опасният и безмилостен прехващач на дронове в света. Наричат го „Хънтър“(„Ловец“). Лови малки и големи дронове. Той е универсален и много функционален. Дрон „Хънтър“ F700 може да противодейства на много различни видове дронове – от малки квадрокоптери до по-големи, много по-бързи летателни апарати с фиксирано крило.

Дронът „Ловец“ F700 може да стартира за секунди и да бъде презареден за нов полет само за три минути. Благодарение на модерните информационни технологии дронът лесно се интегрира с няколко от водещите съвременни системи за командване и контрол, известни като С2. Това включва и системата  FAAD C2 на НАТО, която е вече развърната в някои райони, където оперират съюзнически войски. Тя е предназначена да осигурява висока степен на командване и контрол в противовъздушната отбрана с малък обсег, за противодействие на безпилотни летателни апарати, ракетни, артилерийски и минометни заплахи. Отворената архитектура на системата позволява лесно интегриране с наличните сензори, радари и системи за ранно предупреждение за бърза реакция в реално време срещу заплахите с малък обсег и маневриране.

Дронът „Ловец“ притежава и бордови радар TrueView® R20, с който открива, проследява и прехваща целта. Това е малък и лек 3D радар за откриване на безпилотни летателни апарати. Радарът покрива сектор за наблюдение на 120 градуса.

Известно е, че „Ловецът“ лети при всякакви метеорологични условия, независимо от дъжд, сняг или мъгла. Готов е винаги да защитава небето – и денем, и нощем. Той е абсолютно автономен и сам определя тактиката си на преследване на вражеските дронове в зависимост от тяхното местоположение, скорост и посока, от която връхлитат.

Безпилотните летателни апарати „Хънтър“ могат да работят самостоятелно или съвместно с други апарати за защита на големи райони с ограничен достъп. F700 е изключително гъвкава платформа, на която може да се монтират различни полезни товари или средства за контрамерки. Той добре се справя както с малките дронове от Група-1, така и с големите от Група-2. Може ефективно да спира дронове от всякакви размери и най-вече големите, които често се използват от враждебно настроени формирования или терористични групи.

Това е възможно благодарение на модулни приспособления, които изстрелват бързо разтварящи се мрежи и улавят целта. Дронът „Ловец“ е оборудван с различни мрежи в зависимост от размерите на целта. За големите дронове от Група-2 мрежата е превързана за него с въже, и след улавянето на тежкия дрон се разтваря парашут, който го спуска на земята, за да се избегнат големи повреди. След това специалистите, изследвайки електрониката на уловения дрон, могат да определят мястото, откъдето е изпратен. Освен това спускането е бавно, което дава възможност за евакуация на хора и техника долу, ако уловеният дрон носи товар, който може да се взриви при сблъсъка със земята.

Той улавя еднакво успешно и квадрокоптерите, и дроновете с фиксирано крило. След като целта е попаднала в обсега му, вероятността за бягство е твърде малка. Практиката е показала, че само 15 процента от целите избягват първото изстрелване на мрежата, но вторият изстрел идва незабавно след него и целта е неутрализирана.

Произвеждат безпилотни летателни апарати с 3D принтери

Голямото търсене на безпилотни летателни апарати във военната област и в други сектори принуди експертите да започнат да проектират и произвеждат дронове с 3D принтери. С тази технология могат да се създават прототипи, както и напълно завършени дронове от най-различен калибър. От микродроновете до големите апарати. По този начин вече се създават 15 вида системи.

Дроновете са полезни най-вече с това, че могат да достигат до най-недостъпни места. Един дрон може да отговаря на изискванията на определена цел, но да притежава излишни функции, които не са необходими. Или обратното – да не притежава всички функции за постигане на определена цел. Освен това традиционните дронове са много скъпи. Дори при тях ремонтът може да се окаже по-скъп от закупуването на нов дрон. Индустрията на 3D печата позволява да се избегнат тези недостатъци.

Идеята идва от автомобилната промишленост, където вече се произвеждат купета на супер коли с 3D принтер. По този начин се спестяват и многобройните крепежни елементи, тяхната употреба се намалява десетки пъти, защото чрез 3D технологията лесно се интегрират отделни детайли. В пъти се намалява и времето за проектиране и производство. Това означава, че дроновете, произведени чрез 3D печат, са много по-евтини от традиционните.

Тестват робот от ново поколение за пехотата

В края на 2022 г. в най-голямата американска военна база в Южна Корея, разположена на 65 км от Сеул, беше демонстрирана нова роботизирана мобилна платформа за  пехотата, местно производство.  Безпилотната колесна машина носи наименованието „Arion“. Тя е многофункционална, високо проходима и автономна, напълно автоматизирана. Има дължина 2,95 м и ширина 1,5 м.

По време на демонстрацията машината показа самостоятелно шофиране, избягване на препятствия, завръщане в първоначалната точка, откриване на посоката, от която се стреля срещу нея, и транспортиране на „ранени от бойното поле“. „Арион“ развива до 43 км в час по равен път и 34 км в час по черен път. С едно зареждане може да измине до 100 км.

Машината е с електрическо задвижване 6х6, създадена е да подпомага бойни операции на пехотата, да транспортира боеприпаси, да служи за медицинска евакуация, разузнаване и огнева поддръжка. Носи до 550 кг полезен товар. Притежава  дистанционно управляема оръжейна станция и е в състояние да отговори на насрещна стрелба.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани