Информационен център на Министерство на oтбраната

Кораб с оборудване за военни обучения на силите на НАТО в България и Румъния пристигна от САЩ на пристанище Александруполис

САЩ изпращат още военни кораби и морски пехотинци в Персийския залив, за да противодействат на усилията на Иран да превзема търговски кораби

Американски кораб с военно оборудване, предназначено за силите на НАТО, разположени в България и Румъния, пристигна на пристанище Александруполис, Гърция, предаде АНА-МПА. Товарът е предназначен за военни обучения по Черноморието в Югоизточна Европа.

Американският кораб „Либърти прайд“ (LIBERTY PRIDE) е с дължина 199,9 метра, широчина 32,26 метра и с газене (дълбочина на потапяне във водата) 8,5 м. Корабът акостира в събота сутринта и започна да разтоварва военното оборудване, което чрез комбиниран транспорт ще продължи към България и Румъния. В двете държави ще се проведат две големи военни учения на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), „Атлантик резолв 23“ (Atlantic Resolve 23) и „Дефендър Юръп 23“ (Defender Europe 23). Ученията са в контекста на военните конфликти в Украйна.

Корабът пристигна в гръцкия град Александруполис от пристанище Чарлстън, САЩ, и ще отплава в средата на настоящата седмица. Американският ферибот е сред първите от цяла верига от конвои с доставки за съюзническите сили в Югоизточна Европа – процес, който се очаква да продължи до края на август.

Както и при други военни транзити, товарите ще продължат да се превозват от пристанището на Александруполис с влакове и камиони. По същия маршрут, но в обратна посока, ще се връщат товари след завършване на военните обучения.

В Александруполис вече са разположени повече от двеста американски военнослужещи, за да координират и контролират транзитите в сътрудничество с пристанищните власти и гръцката армия.

По повод пристигането на кораба в публикация в социалните мрежи председателят на пристанищните власти г-н Константинос Хадзимихаил заяви: „След януарско-февруарските действия на разтоварване и сухопътен превоз за ООН и обмен (rotation) за италианската армия, от днес започваме успоредни операции на цикличен обмен на военно оборудване и средства на армията на САЩ (US Army) с комбиниран транспорт от кораби, влакове и камиони.“

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top