Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дамите от СВ бяха с най-точен мерник

[post-views]
Дамите от СВ бяха с най-точен мерник

Възраждащият се полигон „Сливница“ предлага отлични условия за различни видове стрелби

Дамите от СВ бяха с най-точен мерник
Командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков се снима с победителите
Фото Николета РАЙДОВСКА

Осмомартенски турнир по стрелба с 9-мм пистолет „Макаров“ се проведе в навечерието на празника на дамите на стрелбището на полигон „Сливница“. Първото място завоюваха представителите на нежния пол от Сухопътните войски. Състезанието беше по прецизна стрелба по спортна мишена – упражнение 3+10 – една пробна и две зачетни серии по 5 патрона.

Мишените бяха разположени на разстояние 25 м от рубежа за откриване на огън. За пробните изстрели дамите имаха 5 мин. За зачетните изстрели 2х5 мин. Състезателките бяха разпределени по смени в зависимост от изтеглените номера. Те заставаха свободно без никакви опори на стрелковите места, като имаха право да избират как да държат пистолета – с една или с две ръце. Класирането беше лично и индивидуално. Извършено беше на основата на сбора на точките на зачетните 10 изстрела прецизна стрелба.

„Турнирът се провежда с домакинството на Сухопътните войски (СВ). Това става с добрата организация, която е създадена от обслужващия батальон на СВ. Хората, които са тук, по една или друга причина са свързани с обслужването на СВ и в задълженията им към момента влиза и осигуряването на стрелбите за всички формирования от Софийския гарнизон, както и от гарнизоните Благоевград и Враца. Амбицията на СВ е постепенно да бъде възстановен Гарнизонният учебен център „Сливница“, защото тук има възможност да се провеждат стрелби не само със стрелково оръжие автомат, картечница, гранатомет, лек противотанков гранатомет и с пистолет „Макаров“, но тук може да се стреля и с бойни машини. От две години насам на този полигон се провеждат и тактически учения с бойни стрелби, в които вземат участие артилерийски формирования. Миналата година за първи път от много години тук беше възстановена и стрелбата с танк Т-72. Силно се надявам, че военното ръководството на СВ, подпомагано от МО, ще намерят необходимите ресурси поетапно да се върнат способностите на стрелбището на Гарнизонния учебен център „Сливница“. Това каза специално за вестник „Българска армия“ полковник Стоян Стоянов, началник на Отдел „Подготовка“ в командването на Сухопътните войски.

„Този осмомартенски турнир се провежда традиционно от повече от 30 години. Участват само жени. Съставът на отборите се състои от четири дами. В този шампионат през настоящата година участваха 11 отбора от основните военни формирования на Софийския гарнизон. Преди години са стреляли и в закрити стрелбища, които, за съжаление, в момента не могат да бъдат използвани. Полигон „Сливница“ пое домакинството от няколко години и за наше удоволствие на това традиционно негостоприемно място като метеорологични условия домакините ни бяха подготвили всичко перфектно. Това каза специално за военния вестник полковник Венелин Дерибеев от Дирекция „Операции и подготовка“ – МО, главен ръководител на държавните военни шампионати във ведомството.

В условията на почти постоянен вятър и дъжд дамите се справиха повече от отлично. Те се състезаваха честно и изключително целеустремено, като всяка се бореше и за своя престиж, но и за престижа на отбора, към който принадлежи.

В индивидуалното класиране на първо място застана подполковник Теодора Иванова от Служба „Военна полиция“. На второ място с 82 точки остана офицерски кандидат Мариана Мардова от Командване за логистична поддръжка. На трето място с 81 точки се класира майор Добринка Атанасова от СВ. На четвърто място с 80 точки беше подполковник Невена Прокопиева от „Военно разузнаване“.  На пето място със 78 точки се класира майор Ралица Камберова от СВ.  На шесто място със 76 точки застана цивилният служител Здравка Трайкова от МО. 76 точки имаше и друг състезател от СВ, но Здравка Трайкова беше с по-добри показатели.

В отборното класиране на първо място с 310 точки се класира отборът на дамите от СВ. На последното шесто място с 226 точки застана отборът на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Наградите и отличията връчи лично командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който поздрави дамите за прецизната стрелба и им пожела весел празник и нови спортни и професионални успехи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани