Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Грузия продължават, множеството вече настоява за оставка на правителството

[post-views]
Протестите в Грузия дадоха резултат, управляващите се отказаха от закона за чуждестранните агенти

Протестите в Грузия продължават, въпреки отстъпките на правителството.  Спорният закон за „чуждестранните агенти“ беше оттеглен, а задържаните демонстранти бяха освободени, но масовото недоволство не стихва, а исканията вече са за оставка на правителството.

Дни наред десетки хиляди демонстранти в Тбилиси блокират сградата на грузинския парламент, разгневени от проектозакона за „чуждестранните агенти“. След отмяната му обаче напрежението не стихва, а множеството настоява правителството да гарантира про-европейската перспектива на страната или да се оттегли от властта.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили изрази подкрепата си за протестиращите и определи като естествено недоверието в кабинета.

Саломе Зурабишвили – президент на Грузия:

„Ако наистина сме демократична държава, правителството и парламентът не могат да пренебрегнат гласа и волята на народа.“

Зурабишвили заяви и намерението си да блокира и други спорни проекти, които по нейно мнение биха минирали пътя на Грузия към ЕС. Припомняме, че тя вече отмени спорния законопроект, който предвиждаше неправителствени организации и медии с външно финансиране да се квалифицират като „чуждестранни агенти“. Според протестиращите инициативата копира руското законодателство и поставя в рамки свободата на словото и гражданското общество.

Най-ново

Единична публикация

Избрани