Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Си Дзинпин встъпи в безпрецедентен трети мандат, той единодушно беше преизбран за президент на Китай

[post-views]
Си Цзинпин похвали връзките на неговата страна с Франция в условията на „глобална несигурност“

Китайският лидер Си Дзинпин отново положи клетва като президент. Той встъпи в безпрецедентен трети петгодишен мандат, след като беше единодушно преизбран за поста по време на годишната сесия на парламента в Пекин.

В историческия вот, продължил над 1 час, участваха 2952 души. Делегатите единодушно преизбраха 69-годишния Си Дзинпин за президентския пост, както и начело на Централния военен съвет, командващ Китайската народноосвободителна армия. Разбира се, той остава и генерален секретар на Китайската комунистическа партия.

Наблюдаваме бепрецедентна консолидация на властта в Пекин, смятат експерти и коментират, че Си е напът да остане на власт пожизнено. Така че, третият му мандат не е неочакван и много по-важно е избирането на премиера и оставащите няколко министри в кабинета, посочват анализаторите. Това ще се случи в събота, като се очаква те да бъдат издигнати от редиците на най-приближените до президента.

За втория пост в държавата – този на министър-председателя, се готви Ли Цян, който също е от този кръг. Той се устреми към него още през октомври, когато беше избран за член на Постоянния комитет на Политбюро на втора позиция след Си.

При всички положения, пред новия премиер стоят редица предизвикателства. По-рано Китай обяви, че ще се стреми към 5% ръст на икономиката през 2023 г., една от най-ниско поставените цели от десетилетия насам. На дневен ред е възстановяването от изтощителната политика на нулев Ковид, която предизвика широко обществено недоволство, както и фактът, че спадът на раждаемостта в страната поставя под въпрос основния двигател на икономическия растеж.

Не по-малко сложна е и дипломатическата ситуация на Пекин, предвид обтегнатите до краен предел отношения с Вашингтон. Подкрепа на този етап идва основно от Русия, като президенът Владимир Путин дори поздрави Си за преизбрането и изтъкна личния му принос „за укрепването на връзките, всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие“ между Москва и Пекин.

Най-ново

Единична публикация

Избрани