Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вучич във Враня потвърди: Няма да подпиша независимостта на Косово

[post-views]
Вучич: Всички се въоръжават и ние не бива да изоставаме

„Няма да подпиша независимостта на Косово. Не искам да пътувам из Сърбия и да се оправдавам, защото всеки честен човек знае и вярва. Няма да има капитулация, няма да признаем независимостта на Косово, нито де факто, нито юридически”, това каза сръбският президент Александар Вучич под аплодисментите на няколкото хиляди събрали се граждани в спортния център в град Враня, област Пчинск. „Но искаме ли мир с албанците, достойни, по-добри отношения – да“, добави Вучич.

Като президент и ръководител на управляващата Сръбска прогресивна партия по-рано Вучич обяви създаването на надпартийна структура „Народно движение за (в подкрепа – бел.ред.) държавата“, което трябва да бъде сформирано до май.

За да популяризира инициативата, той започна съботни пътувания из. През деня той планира да посети и градовете Буяновац, Търговище, Босилеград и Власинското езеро.

Вучич за пръв път публично огласи своята непримирима позиция в интервю за телевизия „Хепи” в четвъртък. Тогава той добави, че

няма да подкрепи и членството на Косово в ООН.

Сръбският президент демонстрира такава позиция в хода на международните усилия за прилагане на европейско-американския план за разрешаване на косовски конфликт и постепенното нормализиране на двустранните отношения. Последният кръг от разговори между Вучич и Курти се проведе на 27 февруари в Брюксел с участието на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалог между Белград- Прищина Мирослав Лайчак. През седмицата Лайчак посети Косово, а в началото на седмица отива в Белград, за да обсъди изпълнения на плана. Отделно на 18 март в Охрие предвидена среща Вучич-Курти по същата тема.

Както Вучич заяви по-рано, Брюксел очаква значителен напредък от него и Курти в диалога преди срещата на Европейския съвет на 23-24 март.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани