Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Босна започна разчистване от мини на бивша военновъздушна база

[post-views]
Днес се навършват 27 години от парафирането на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина

Тази седмица в Босна и Херцеговина започна премахването на противопехотни мини от бившия военен комплекс „Желява“, част от който се простира на територията на Хърватия, а след отстраняването на мините тази бивша въздушна база ще бъде преустроена в писта за туристически и спортни самолети, съобщи Хина.

Разходите за изпълнение на проекта за разминиране в „Желява“, близо до северозападния град Бихач, ще бъдат поети от държавния бюджет.

Над два милиона квадратни метра ще бъдат  почистени от противопехотни мини, останали от бившата Югославска народна армия (ЮНА).

Частта от комплекса „Желява“ в Хърватия вече е разчистена и от хърватската страна на комплекса бившата военновъздушна база е преустроена в състезателна писта за моторни спортове.

Авиобаза Желява, разположена под планината Плешевица, беше най-голямата подземна военна авиобаза в бивша Югославия и една от най-големите в света.

На 16 май 1992 г. отстъпващата Югославска народна армия (ЮНА) използва 50 тона експлозиви, за да унищожи и петте писти.

Хърватската част от комплекса Желява се намира в община Плитвички езера  в окръг Лика-Сен.

В Бихач местният летателен клуб стартира инициатива за използване на бившата авиобаза за въздушни спортове и туристически цели.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани