Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Победата е дело рисковано замислено, целесъобразно организирано и блестящо изпълнено

[post-views]
Победата е дело рисковано замислено, целесъобразно организирано и блестящо изпълнено

Така полковник от запаса доц. д-р Нелко Ненов от Военна академия „Георги С. Раковски“ определи успеха на българската войска при Одрин преди 110 години.

Победата е дело рисковано замислено, целесъобразно организирано и блестящо изпълнено

Продължава отличното сътрудничество между Военна академия „Георги С. Раковски“ и Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса с председател генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, съобщават от учебното заведение. След срещата преди месец с полковник проф. д-р Георги Димов, декан на факултет „Национална сигурност и отбрана“, на тема „Войната в Украйна – оценки и прогнози“, те изслушаха доклад на  полковник от запаса доц. д-р Нелко Ненов, доцент в катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната“ в същия факултет на тема „Победата при Одрин 1913 г. – триумф на българската артилерия“. Така на Общо събрание в Централния военен клуб отбелязаха Празника на Ракетните войски и артилерията – 11-ти март.

Голямо значение за успеха при Одрин имат умелите действия на придружаващата артилерия, подчерта полк. Ненов. Пример са смелите и инициативни действия на1-во артилерийско отделение от 5-ти шуменски артилерийски полк с командир майор Друмев. Той припомни редица новости в артилерийската наука и практика, въведени от българските артилеристи, някои от които не губят своята актуалност и до днес. „За първи път се създават полкови и дивизионни артилерийски групи,намерили широко приложение през Първата и Втората световна война. За първи път във военната история командването на 2-ра българска армия осъществява изненада в оперативен мащаб чрез прилагане на нови методи и форми на бойни действия. За първи път се осъществява централизирано управление на артилерията в подобен мащаб. За първи път при Одрин се прави опит и се коригира артилерийската стрелба от самолет, наред с коригирането от балони. За първи път артилерията прилага нови способи и форми. Ако трябва с едно изречение да се определи българското дело при Одрин, трябва да се каже: Победата е дело рисковано замислено, целесъобразно организирано и блестящо изпълнено.“

Наш дълг е, бе категоричен полк. Ненов,  да запазим и съхраним българската памет за това величаво историческо събитие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани