Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея с нов ракетен тест. Първа от години среща на върха между Япония и Южна Корея

[post-views]
Северна Корея изстреля две балистични ракети, съобщи Сеул

Северна Корея с четвърти ракетен тест за по-малко от седмица. По данни на японските и южнокорейските военни, Пхенян е изстрелял междуконтинентална балистична ракета. Пускът съвпадна с първата от години среща на висока равнище между лидерите на Япония и Южна Корея.

Поредният ракетен тест е проведен от източното крайбрежие на Северна Корея. Според оценката на японското министерство на отбраната северно корейската ракета е прелетяла 1000 км, като е достигнала максимална височина от 6 000 км преди да се разбие на територията на ексклузивната икономическа морска зона на Япония.

Това е четвърто ракетно изпитания за Северна Корея за по-малко от седмица. Миналата неделя Пхенян демонстрира изстрелването на тактически крилати ракети от подводница, последвано от симулирана масирана вуздушна атака с ракети с малък обсег на действие.

Последният тест освен с продължаващите мащабни военни учения между американската и южнокорейската армии, съвпадна с планираната за днес първа от 12 години среща на върха между лидерите на Япония и Южна Корея в Токио.

Освен задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността в центъра на разговорите между южнокорейския президент Юн Сук-йол и японския министър председател Фумио Кишида ще и все по-агресивната оръжейна програма на Северна Корея.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани