Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска проведе среща с посланика на Република Гърция

[post-views]
Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска проведе среща с посланика на Република Гърция

Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска и посланикът на Република Гърция в България Н. Пр. Алексиос Мариос Либерополус обсъдиха двустранните отношения в областта на отбраната на среща днес. Те подчертаха отличното сътрудничество между двете държави както в регионалните инициативи, така и в съюзнически формат. Очертани бяха и перспективите за развитие на двустранния диалог.

Заместник-министър Генчовска изказа благодарност за приноса на въоръжените сили на Гърция в Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна-домакин. Гърция беше една от първите държави, които заявиха участие в бойната група и се включиха във формированието с противотанков взвод.

Сред основните дискутирани теми по време на разговорите беше проектът „Военна мобилност“ към Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПССО) между държавите-членки на Европейския съюз и възможностите за сътрудничество между България и Гърция в контекста на проекти от общ интерес. Обсъдени бяха и процесите по разширяване на НАТО и ЕС в региона на Западните Балкани. Заявено бе, че България и Гърция ще продължат взаимодействието си в областта на образованието и подготовката на военни кадри и цивилни служители, както и в обмена на обучаеми в рамките на образователни програми.

В срещата в Министерството на отбраната участваха директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и аташето по отбрана на Република Гърция полковник Димитриос Сакеларис.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани