Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Австралия пред военна сделка за близо 900 млн. долара

[post-views]
САЩ санкционира 11 висши руски военни

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на крилати ракети за Австралия, предаде Би Би Си. Сделката е на стойност от близо 1 милиард долара и част от модернизацията на подводния флот на австралийските военноморски сили.

Сделката, която трябва да получи одобрението и на Конгреса включва 220 крилати ракети, включително и „Томахоук“, както и техническа поддръжка за тях, посочват Би Би Си.

Ракетите са предназначени за атомните подводници клас „Вирджиния“, които австралийските военноморски сили ще придобият от САЩ и Великобритания, като част от отбранителния пакт между трите държави „АУКУС“ и е насочен срещу все по- експанзивната политика на Китай в Тихия океан..

Придобиването на подобни ракети значително ще предостави наистина важни способности, заяви военният министър на страната Ричард Марлс. Той посочи, че първоначално ракетите ще влязат на въоръжение на разрушителите клас „Хобард“, докато пристигнат първите атомни подводници.

Официалният старт на програмата за съвместното производство на подводници, между САЩ, Великобритания и Австралия беше даден преди дни. Според договореното до 2030г австралийските военноморски сили трябва да получат до 5 атомни подводници, като обучението на австралийски военен и цивилен персонал ще започне още тази година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани