Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е професия, а начин на живот

[post-views]
Не е професия, а начин на живот

„Ние честваме не само 11 март – Денят на Ракетните войски и артилерията, но и 110 години от онази величава победа при Одрин. Честваме и 95 години от формирането на 4-ти артилерийски полк. Но в нашето забързано ежедневие, притиснати от сроковете за изпълнението на задачите, трябва да намерим време и моменти да спрем и да погледнем в миналото, да направим равносметка на настоящето и да видим какво ще е бъдещето.“ Така започна словото си командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев на тържеството на обновения площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград по повод на Празника на Ракетните войски и артилерията.

Той говори за славната история на Българската армия по време на Балканската война. На 11 март 1913 г. е началото на артилерийската подготовка на атаката на Одринската крепост. Затова и този ден е определен за професионален празник на Ракетните войски и артилерията със Заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. За пръв път той е честван през 1993 г. Тази дата – 11 март, е празник и на военнослужещите от 4-ти артилерийски полк. Формированието е създадено на 28 февруари 1928 г. и вече записва 95-годишна история.

Стреля батарея от системата за залпов огън БМ-21 „Град”

Какво е настоящето? То е изпълнено с упорито изучаване на въоръжението и техниката, с която разполагаме, и с изморителни тренировки на полигоните, за да постигнем познанието до съвършенство и да можем да изпълняваме гордо и с чест изконната задача на Българската армия – защитата на страната ни, продължи полковник Ташев. Той посочи още, че военнослужещите от полка участват в мироподдържащите операции на ЕС и НАТО. Помагат и на населението при бедствия, като даде пример при гасенето на пожари в Родопите преди две години и при наводненията в карловските села през миналата година. Воините изпълняват и задачи на границата заедно със структурите на МВР по възпиране на мигрантския натиск.

Полковник Красимир Ташев

Спирайки се на бъдещето на артилеристите, полковник Ташев заяви, че силно се надява политиците най-накрая да осъзнаят нуждата от модернизация на Българската армия. И че рано или късно ще имат ново въоръжение и нова техника. В заключение полковник Ташев изрази своята увереност, че командването на СВ оценява усилията на воините от полка и твърдо застава зад тях. Предишния ден, преди тържественото честване, той награди офицери, сержанти и войници.

Нищо не може да се случи без артилерията. Ненапразно тя е наречена Бога на войната. Аз като пехотинец признавам това, каза в приветствието си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, като даде примери от историята. В днешни дни, отбеляза той, няма учение и занятие било самостоятелно, или с маневрени формирования, което да премине без участието на българските артилеристи. Няма събитие, засягащо СВ, в което да не участва 4-ти артилерийски полк – и на границата, и при бедствия и аварии, и в контингентите зад граница.

Вие сте навсякъде като основна и неделима част от Сухопътните войски. Надяваме се наистина модернизацията да се ускори и в най-скоро време да се увеличи вашият състав, да бъдат сменени всички артилерийски системи с нови, обърна се към воините генерал-майор Деян Дешков. Той благодари и на техните семейства за търпението и разбирането при отсъствията им. И завърши с думите – ние сме избрали не професия, а начин на живот.

Отслужен бе празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в района на артилерийския полк

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха обявени награди на отличили се военнослужещи, които бяха връчени от генерал-майор Деян Дешков. Честването на празника завърши с тържествен марш, наблюдаван от присъстващите командири на военни формирования, ветерани артилеристи, представители на местната власт и на общините от региона.

Целта е намаляване на времето за поразяване

В края на март и началото на април е поредното полево обучение на полигон „Корен“ на артилерийските формирования от 4-ти полк. Тази година то ще бъде разделено на два етапа – от 27 март до 1 април, и от 3 до 7 април. Ще се включат и курсанти от НВУ „Васил Левски“, които ще изпълняват конкретни задачи.
През първия етап ще участват всички формирования от състава на полка без 2-ри противотанков дивизион. Ще провеждаме основно бойни артилерийски стрелби. Ще има и управление на огъня на дивизионите и на полка. Ще тренираме и отработваме тези въпроси, по които можем да извършим подобрения и сме направили изводи за тях от резултатите на бойните стрелби през миналата година на полковото тактическо учение. Затова и първият етап ще бъде свързан с управлението на артилерийските формирования. Моята цел и моята задача е да намалим времето на задачите в рамките на 2–3 мин, свързани с поразяването на целите от артилерийските формирования, обясни командирът на 4-ти полк полковник Красимир Ташев.
За съжаление, не разполагаме с автоматична система за управление на огъня, което ни затруднява малко. Но ние имаме възможности и знаем къде да направим подобрения и да намалим времето за изпълнението на задачите, уверено заяви полковник Ташев. Според него артилерийските разчети действат достатъчно добре със системите. И там е много трудно да се намали времето. Но времето за предаване на командите от щаба на полка до батареите трябва да бъде намалено, и то драстично. През първия етап са предвидени и нощни стрелби. А на 30 и 31 март ще се състои тренировка по стрелба и управление на огъня на полка.
Заради изборите на 2 април подготовката на „Корен“ ще бъде прекъсната. През втория етап на полевото обучение – от 3 до 7 април, задачи ще изпълнява 2-ри противотанков дивизион. Ще се проведе тактическо учение на една от батареите, като бойните стрелби са на 6 април. Учението ще започне от пункта за постоянна дислокация. Ще се извърши марш до полигон „Корен“, ще се заеме район за разполагане и ще бъде направена организация на боя. Противотанкистите ще участват като резерв на Сухопътния компонент в заложената операция на учението.

Кметът: Вие първи реагирате при спешни случаи

На тържеството на площад „Академик Николай Хайтов“ емоционално приветствие към военнослужещите от 4-ти полк произнесе кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. В него той заяви:
… „Артилерийо, чест ти се пада да удариш врага първа ти!..“ Две години съм изпълнявал този военен марш в нашето формирование, защото то е неотменима част от община Асеновград. Ние се гордеем и разчитаме на вас в трудни моменти и официални събития. Вие първи реагирате при спешни ситуации. Искаме и правим всичко необходимо отново полкът да стане артилерийска бригада. Имаме разговори в това отношение и смятам, че те ще доведат до добър край. Тук присъстват личности, на които разчитаме тези наши кауза и цел да се превърнат в реалност. Благодаря ви, че с достойнство защитавате нашата Родина! Желая ви крепко здраве – на вас и на вашите близки и семейства. Община Асеновград винаги ще ви оказва подкрепа, така както и ние можем да разчитаме на вас.“


Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани