Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания, Германия, САЩ и Франция не планират да нормализират отношенията си със Сирия

[post-views]
Башар Асад посети ОАЕ в първа визита в арабска страна след началото на гражданската война в Сирия

Западните страни няма да нормализират отношенията си със Сирия, докато не бъде намерено политическо решение на гражданската война в страната, гласи  публикувано днес съвместно изявление на правителствата на Великобритания, Германия, САЩ и Франция по повод 12-ата годишнина от началото на конфликта в Сирия, предаде ТАСС.

„Ние не нормализираме отношенията с режима на [президента на Сирия Башар] Асад, не финансираме възстановяването на щетите, нанесени от режима по време на конфликта, и не отменяме санкциите. В името на сирийския народ няма да нормализираме [отношенията си], докато не се постигне истински и траен напредък към политическо решение“, се казва в съвместното изявление.

Четирите правителства обясниха, че поради земетресението в Турция през февруари, при което загинаха и около 10 000 души в Сирия, са направили изключение от режима на санкции, за да доставят хуманитарна помощ в страната.

Те подчертават, че въпреки този ход няма промяна в цялостния подход към Дамаск, като призоваха за „воден от Сирия политически процес, подпомаган от ООН и в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН“.

Правителствата на Великобритания, Германия, Франция и САЩ също така отново подчертаха необходимостта от изправяне пред съда на всички отговорни за нарушенията и престъпленията, извършени през годините на конфликта.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани