Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На гости на „стар приятел“: Започна посещението на китайския лидер в Русия

[post-views]
Захарова нарече посещението на Путин в Китай съдбоносна стъпка, определяща бъдещето на цялата планета

Китайският лидер Си Дзинпин на първо посещение в Русия от началото на войната в Украйна, предават световните информационни агенции. Визатата се следи с голям интерес, защото от нея ще стане ясно, доколко Пекин е готов да увеличи помощта си за Москва, която заради инвазията си срещу Украйна, се намира в международна изолация.

От червения килим на летището в Москва Си Дзинпин беше приет радушно от „стария си приятел“ руския президент Владимир Путин в Кремъл.

Според обявената програма двамата лидери се очаква да подпишат споразумение за задълбочаване на всеобхватното сътрудничество между двете страни, които виждат в съюза си, противотежест на доминиращия колективен Запад, посочва агенция „Ройтерс“.

Визита на Си в Москва се смята и за първия по сериозен опит на Китай да се ангажира пряко с конфликта в Украйна, като се очаква той да запознае лично Владимир Путин с обявения миналия месец китайски мирен план. Москва вече приветства предложението на Пекин, докато Киев и Запада го посрещнаха скептично.

Големият въпрос от визитата на Си Дзинпин, която идва няколко дни, след като международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на Владимир Путин, е дали Китай е склонен освен политическа и икономическа подкрепа да започне да предоставя и военна помощ на Русия.

Според САЩ в Китай вече се говори по въпроса, независимо, че Пекин отрича, като твърди, че продължава да се придържа към т.нар неутралитет. Той в  общи линии се изразява в това, че суверенитета на Украйна е неприкосновен, но трябва да се вземат и под внимание притесненията на Русия, която твърди, че нападнала по-малката си съседка, за да спре заговорът на Киев и Запада срещу руската федерация.

Западни коментатори сравняват визита на Си Дзинпин като ходенето по въже, защото е изправен пред дилема дали да помогне на Путин, с което рискува богатите пазари в САЩ и Европа, или да се ангажира с конфликта, който  за сега не върви точно по плановете на Москва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани