Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Александра Фейгин за втори път в Саитама, Алекс Златков дебютира на световно по фигурно пързаляне при мъжете

[post-views]
Александра Фейгин зае второ място в кратката програма на международния турнир по фигурно пързаляне в Алмати

Днес стартира последното голямо състезание за сезона във фигурното пързаляне – Световното първенство за мъже и жени в Саитама, Япония. Страната ни е представена от двама фигуристи Александра Фейгин и Александър Златков:

Александра Фейгин направи две тренировки на японски лед, а треньорът й Андрей Лутай сподели, че и двете са минали добре и по план. Фейгин обаче не е успяла да се прибере за почивка между двете занимания, защото пътят от залата до хотела отнема между 45 и над 100 минути в зависимост от трафика. Екипът вече се адаптира по местното време, което е със 7 часа по-напред от българското. Ситуацията обаче не е нова за Саша и нейния треньор, които през 2019 година вече бяха в Саитама. Тогава Фейгин дебютира на световно първенство при жените и се нареди на 17-о място.

За Александър Златков и треньорката му Даниела Величкова, които пристигнаха тази сутрин наше време в Япония, предстои дебют на състезание от толкова висок ранг. В последните сезони Алекс имаше различни проблеми, особено с кънките си, и стартира в твърде малко турнири. За да участва в Саитама при мъжете, той успя да покрие необходимия технически минимум на турнира в Загреб през декември 2022 година.

Двамата ни фигуристи ще се борят с по над 30 конкуренти при мъжете и жените в кратките програми на световното в Саитама. То ще е второто поред, от което отсъстват фигуристите на Русия и Беларус, които са санкционирани заради войната в Украйна.

Съпернички на Фейгин за класиране сред първите 24 за волната са 34 момичета. За Саша това ще е четвърто участие на световно при жените, като досега тя има две 17-и места и едно 28-о.

Александър Златков ще е в конкуренцията на 33 мъже, като участват седем фигуристи от първата десетка от миналата година. От медалистите от 2022-а в Саитама е само световният шампион и двукратен медалист от олимпиади Шома Уно от Япония.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани