Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението във Франция ескалира, на протестите в Париж се стигна до размяна на изстрели

[post-views]
Напрежението във Франция ескалира, на протестите в Париж се стигна до размяна на изстрели

Напрежението във Франция се нагнетява. Политическата криза се задълбочава, а протести стават все по-ожесточени, като в Париж се стигна и до размяна на изстрели. Организират се нови масови прояви, а президентът Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията.

В ранния следобед френският президент Еманюел Макрон ще направи дългоочакваното си обръщение към нацията. В първо телевизионно интервю след критичното оцеляване на правителството след двоен вот на недоверие заради спорната пенсионна реформа, той ще обясни как смята да преодолее политическата криза в страната без да се отказва от реформаторската си програма, без да прави промени в кабинета и без да свиква предсрочни избори.

Междувременно напрежението в обществото ескалира. Десетки хиляди хора излязоха по улиците на страната с искания пенсионната реформа да бъде отменена. Голямото им притеснение обаче е недемократичният според тях начин, по който президентът Макрон управлява Франция и фактът, че използва конституцията, за да прокарва решенията си без парламентарно одобрение.

По време на демонстрации в столицата Париж се стигна до размяна на изстрели и сълзотворен газ в при сблъсъците между протестиращите и органите на реда. Съобщава се и за близо 50 ареста. Безредици имаше и в други френски градове, като Лил, Гренобъл, Рен и Нант, където масите също бяха разспръснати със сълзотворен газ. Няколко петролохранилища пък останаха затворени след инциденти със задържане на техни служители край Марсилия, и то в момент, когато 12 на сто от безнзиностанциите в страната са без горива.

Най-ново

Единична публикация

Избрани