Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паника в Афганистан и Пакистан след земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер

[post-views]
Най-малко четирима души загинаха, а 14 са ранени, при земетресението в Югозападен Китай

Хиляди хора прекараха нощта на улицата в Кабул, очаквайки нов трус, след като във вторник земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер удари Афганистан и Пакистан. Най-малко 12 души загинаха при бедствието, повече от 200 са ранените.

Силното земетресение е продължило поне половин минута и е усетено в редица държави, сред които Афганистан, Пакистан, Индия, Туркменистан и Китай. Трусът е бил на дълбочина от 184 км., а епицентърът му е на 40 км. югоизточно от афганистанския град Джурм, на границата с Пакистан и Таджикистан, в близост до планинската верига Хиндокуш, известна със сеизмичната си активност.

Здравните власти в Кабул потвърдиха за множество жертви и ранени при бедствието, а сред загиналите има и дете. В Пакистан ситуацията също е критична.

„Беше много силно земетресение и всички излязоха на улицата. Бяхме много уплашени, още от земетресението в Турция и не мислехме, че нещо подобно ще се случи и тук.“

„Имах вкъщи палатки. Използваме ги, когато ходим на пикник с приятели, но ни потрябваха и сега. Едното семейство е моето, а двете други са наши съседи. Всички са тук и им е удобно.“

Припомняме, че земетресението се случва само няколко седмици след трагедията в Турция и Сирия, която взе над 51 хиляди жертви и изправи на нокти целия Близкоизточен регион. При трус в Пакистан пък в края на февруари загинаха над 1000 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани