Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската въздушна атака край летището в Алепо е ударила оръжеен склад на проирански милиции, съобщиха западни източници от разузнаването

[post-views]
Висш командир от „Ислямски джихад“ е убит при израелски въздушен удар в Газа

Израелският въздушен удар край летището на сирийския град Алепо рано тази сутрин е нанесъл материални щети и е станал причина за прекратяване на работата му, съобщиха официални представители в Дамаск, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че същевременно по данни на западни източници от разузнаването въздушната атака е ударила предполагаем оръжеен склад на проирански милиции.

Израел от години извършва атаки срещу, както той твърди, свързани с Иран мишени в Сирия. Влиянието на Техеран в Сирия нарасна, откакто започна да подкрепя президента Башар Асад в избухналата през 2011 г. гражданска война.

При днешното трето нападение срещу летището в Алепо за шест месеца Израел е изстрелял няколко ракети от Средиземно море, западно от крайбрежния град Латакия, в 03:55 часа тази сутрин, се казва в изявление на сирийското министерство на отбраната.

Заради въздушния удар е била прекратена работата на летището и аварийни екипи са започнали работа по отстраняване на щетите, съобщи пред местни медии представител на сирийската служба за гражданска авиация.

Израелски военен говорител отказа да коментира случая.

Но според западни източници от разузнаването в района израелската въздушна атака е ударила подземен склад за боеприпаси, свързан с намиращото се наблизо сирийско военно летище „Ал Найраб“. Там са били складирани ракетни системи, доставени с няколко ирански военни самолета.

През последната година проиранските милиции разшириха влиянието си в района на Алепо в Северна Сирия, където те имат няколко основни бази и оказват голяма подкрепа на действащите там местни паравоенни формирования, допълват разузнавателните източници.

Сирийското военно летище „Ал Найраб“ се използва редовно за оръжейни доставки от Иран и придвижването на войски, посочват източниците от разузнаването, които отказаха да бъдат идентифицирани заради деликатната тема.

През последния месец Иран все повече използва летището за доставки на още оръжия, възползвайки се от натоварения въздушен трафик от товарните самолети, които доставят помощи след опустошителните земетресения през февруари, отбелязват трите неназовани западни източници от разузнаването.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани