Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Срещата Си –Путин: Русия и Китай ще работят за нов световен ред

[post-views]
Срещата Си –Путин: Русия и Китай ще работят за нов световен ред

Китай и Русия ще работят съвместно за създаването на нов световен ред, основаващ се на международното право. С това обещание приключи двудневното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Москва и срещите му с руския президент Владимир Путин. По отношение на войната в Украйна, Москва обяви предложения от Китай мирен план за добра основа за диалог, като осъди Украйна и Запада, че го отхвърлят.

Първата визата на Си Дзинпин в Русия се следеше с голям интерес, като причината за това беше въпроса до колко Пекин, е готов да се ангажира по-тясно с продължаващия конфликт в Украйна. Независимо, че само по себе си посещението на китайския лидер е ясна демонстрация за твърдата му подкрепа към Москва Си Дзинпин заяви, че позицията на Китай по отношение на конфликта остава цитирам „безпристрастна“. Анализатори видяха в изказването на Си, сигнал, че Пекин най-вероятно ще изостави плановете си, да влезе в ролята на миротворец, след като представи свой мирен план за Украйна. Според САЩ Китайския мирен план може да има конструктивна роля, ако убеди руския си колега Владир Путин да се изтегли от Украйна.

Джон Кърби – съветник по националната сигурност на Белия дом:

„Ако Китай иска да играе конструктивна роля в този конфликт, тогава те трябва да окажат натиск върху Русия да изтегли войските си от Украйна и украинската суверенна територия. Те трябва да призоват президента Путин да спре да обстрелва градове, болници и училища, за да спре военните престъпления и жестокости и да сложи край на войната. Може да се случи точно сега“

Визита на Си Дзинпин в Русия, съвпадна с посещението на японския министър-председател Фумио Кишида в Киев, който след среща с украинския президент Володимир Зеленски, като освен да препотвърди подкрепата на Токио към Киев обеща близо 500 милиона долара безвъзмездна помощ.

Украйна представи на Китай, както публично, така и чрез дипломатическите канали, нашата формула за мир, и в момента очакваме отговор, каза на свой ред украинският президент Володимир Зеленски след срещата си с японския премиер.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани