Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Редовна среща на ЕС: Лидерите на блока обсъждат икономиката и войната в Украйна

[post-views]
Редовна среща на ЕС: Лидерите на блока  обсъждат икономиката и войната в Украйна

В Брюксел започна редовната среща на лидерите и ръководителите на страните членки на ЕС. Очаква се акцент във форума да е руската агресия срещу Украйна, и ангажимента на 27- блок организация за продължаване на многостранната подкрепа за страната. Икономиката, прехода към зелена енергия и миграцията ще са другите водещи теми по време на срещата. България е представена от президента на страната Румен Радев.

По отношение на ангажимента към  Украйна лидерите на ЕС трябва да одобрят отпускането на 2 милиарда евро военна помощ за страната, като половината от тях са част от договорената програма за съвместното закупуване на 155 милиметрови боеприпаси за украинската армия.

Лидерите се събират да обсъдят и дългосрочната подкрепа за Украйна, като по време на срещата се очакват включване и от президента на страната Володимир Зеленски.

Освен с актуална информация от случващото се в страната, държавният глава ще има възможност да обясни, на европейските си колеги от какво се нуждае армията му, за да може да устои на руската инвазия.

Наред с конфликта в Украйна, прехода към зелена енергия, икономическото развити на блока и проблема с миграцията са другите теми в дневния ред на европейските лидери, по които обаче няма пълно единство.

Докато Франция иска от ЕК да включи ядрената енергия, като част от зелената на сделка на ЕС, Германия обяви, че иска отсрочка, за забраната за производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене, което е част от амбициозния план на Брюксел до 2050г, икономиката на блока да не е зависима от фосилните горива.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани