Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският танк „Алтай“ започва тестове във въоръжените сили на страната в края на април

[post-views]
Турските военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак

Турските въоръжени сили ще започнат тестове на два турски бойни танка „Алтай“ в края на април. Съобщението беше направено от Мурат Ялчънташ, член на борда на BMC Power, компанията, разработила компонентите на танка, предаде Анадолската агенция.

Според Ялчънташ тестовете на машините ще продължат до 2024 г., след което ще бъде решен въпросът за серийното производство, което се планира да стартира в Анкара. От 2026 г. танкът ще бъде трайно оборудван с изцяло местни двигател и трансмисия. В бъдеще танкът ще влезе на въоръжение в турската армия. Мурат Ялчинташ отбеляза, че заявки за танкове постъпват от много чужди държави.

Мехмет Карааслан, генерален директор на отбранителния отдел на BMC Power, уточни, че първоначалният проект за танк „Алтай“ е бил забавен поради проблеми с получаването на вносни двигатели и трансмисии. По-специално, имало е проблеми с получаването на лиценз за износ от Германия за доставка на двигателя, окачването и някои други системи на танка в Турция. Вследствие на това е взето решение проектът да се пренасочи изцяло към вътрешния капацитет. В резултат на това е създаден двигател с мощност 1500 к.с. Освен това са били подобрени системата за активна защита и бронята на танка, както и системите за управление на огъня и управлението.

Първият прототип на танка „Алтай“ е представен през май 2011 г. на оръжейно изложение в Истанбул. Турските въоръжени сили поръчаха разработването му, за да замени германските танкове „Леопард 1“ и „Леопард 2“, както и американските M48 и M60. Танкът е кръстен на армейския генерал Фахреттин Алтай, който командва кавалерийски корпус по време на Войната за независимост на Турция през 1919-1923 г.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани