Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания се включва в Европейската агенция за отбрана

[post-views]
Дания отделя 400 милиона долара за наблюдения с дронове в Арктика и Северния Атлантик

Дания стана 27-ата държава членка на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), след като получи одобрението на парламента, предаде АА.

Скоро след гласуването ЕАО потвърди в прессъобщение, че е получила официално уведомление от изпълняващия длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен, че страната ще се присъедини към ЕАО.

Сега Дания ще може официално да участва в съвместните усилия на ЕС за закупуване и доставка на боеприпаси за Украйна.

Правното основание за парламентарния вот се корени в решението на Дания да прекрати отказа си от присъединяване към общата отбранителна политика на ЕС на референдум, проведен миналото лято.

За него гласуваха внушителните 66,9% от избирателите – най-високият дял на гласувалите с „да“, регистриран някога на референдум за ЕС в Дания – което проправи пътя за по-тясно военно сътрудничество с ЕС в бъдеще.

В политическото си изявление по повод на това скорошно развитие на събитията Поулсен заяви, че „Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност и Дания трябва да участва пълноценно в сътрудничеството“.

„ЕАО играе специална роля по отношение на подкрепата на сътрудничеството между държавите членки и ние с нетърпение очакваме да допринесем за това“, каза той.

Ръководителят на ЕАО, в отговор на датското включване, заяви: „Изграждаме по-силна и по-способна европейска отбрана. Днешното членство на Дания в Европейската агенция за отбрана е още една стъпка по пътя към по-тясно сътрудничество в областта на отбраната. В качеството си на ръководител на агенцията горещо приветствам Дания в ЕАО, особено в момент, когато ЕС открива нови пътища за сътрудничество в областта на отбраната със съвместното закупуване на боеприпаси, развитието на способностите и иновациите за бъдещето.“

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани