Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкен: САЩ няма да извадят Куба от списъка на държави спонсори на тероризъм

[post-views]
На среща с Блинкън саудитският престолонаследник подчерта важността на спирането на военните действия в Газа

САЩ нямат планове за изваждане на Куба от списъка на държавите, спонсориращи тероризма, заяви държавният секретар Антъни Блинкен, предаде АФП.

„Не планираме да ги извадим от списъка“, заяви Блинкен в Комисията по външни работи на Камарата на представителите след въпрос на депутат от конкурентната Републиканска партия.

„Ако трябва да има такова преразглеждане, то ще се основава на закона и на критериите в закона, установени от Конгреса“, каза Блинкен. „Това е много висока летва.“

Републиканският предшественик на Блинкен Майк Помпео през януари 2021 г. внезапно върна Куба в списъка на държавните спонсори на тероризма, което сериозно възпрепятства чуждестранните инвестиции, тъй като компаниите рискуват правни последици в Съединените щати.

Този ход сложи край на усилията на тогавашния президент Доналд Тръмп да обърне офертата за нормализиране на отношенията с комунистическия остров и дългогодишен противник, започната от неговия предшественик Барак Обама.

Кубинският външен министър Бруно Родригес заяви, че забележките на Блинкен не са изненада.

„Секретарят Блинкен потвърждава очевидното: сегашната американска администрация никога не е възнамерявала да отмени несправедливото обявяване на Куба от Тръмп за държавен спонсор на тероризма, защото това не е удобно за престъпната ѝ политика на икономическо задушаване“, написа Родригес в Туитър.

Президентът Джо Байдън, който беше вицепрезидент на Обама, в по-голямата си част запази политиката на Тръмп спрямо Куба и предприе допълнителни действия след потушаването на редките протести.

При вземането на решението си Помпео не свърза Куба с никакви скорошни терористични действия, но посочи отказа на Хавана да екстрадира лидери на Колумбийската армия за национално освобождение (ELN) на тогавашното дясно правителство в Богота.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани