Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради протестите във Франция отлагат визитата на крал Чарлз III в Париж

[post-views]
Заради протестите във Франция отлагат визитата на крал Чарлз III в Париж

Планираната за края на седмицата държавна визита на британския крал Чарлз III във Франция се отлага заради продължаващите безредици. Страната все още е арена на масови протести и ожесточени сблъсъци, след като спорната съдебна реформа, беше прокарана от правителството. Над 440 служители на реда пострадаха при размириците, а повече от 450 души са арестувани.

Екипите в Елисейския и Бъкингамския дворец единодушно са решили, че с оглед на ситуацията във Франция, е по-добре посещението на крал Чарлз III да бъде отложено. Визитата в Париж и Бордо трябваше да започне в неделя, но имено тези два града се оказаха в окото на протестната буря в страната.

Промяната на плановете е поредният удар върху имиджа на френския президент Еманюел Макрон, земята под чиито крака буквално гори. Освен подпалването на кметството в Бордо, което се превърна в емблема на деветия кръг от общонационалната стачка, само в Париж е имало над 900 пожара – основно на купищата боклук, които заливат града от седмици, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Между 1, по официални данни на властите, и 3 милиона, според синдикатите, са били протестиращите в четвъртък вечерта. Само в столицата броят им е бил близо 120 хиляди души. В Париж стачката премина по-скоро мирно, с откъслечни сблъсъци между полицията и отделни групи демонстранти, които е трябвало да бъдат разпръснати  със сълзотворен газ.

Сблъсъци имаше и в други градове, а градският транспорт, петролните рафинерии и училищата масово остават блокирани. Основният повод за протестите е увеличаването на пенсионната възраст с 2 години, но мнозина виждат като недемократичен подхода, с който управляващите прокараха реформата.

Синдикатите определиха проявата като успех и се заканиха за още стачни действия следващата седмица. Интересно е и какво ще последва – властите се надяват насилието да стихне, но от опозицията предупреждават, че напрежението скоро няма да се уталожи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани