Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново хаос и безредици във Франция, протестиращи подпалиха кметството в Бордо

[post-views]
Отново хаос и безредици във Франция, протестиращи подпалиха кметството в Бордо

Отново хаос и безредици във Франция. Страната стана арена на ожесточени сблъсъци в четвъртък по време на общонационалната стачка срещу спорната пенсионна реформа. Над 400 служители на реда са ранени при размириците, а най-малко 450 души са арестувани.

Повече от милион души излязоха по френските улици на протест срещу приетото от правителството увеличаване на пенсионната възраст с 2 години. Само в Париж демонстрантите са били близо 120 хиляди души, заявиха от Министерството на вътрешните работи. Според синдикатите обаче броят им е достигнал 3 милиона.

В Бордо протестиращи подпалиха сградата на кметството. В столицата стачката премина по-скоро мирно, с откъслечни сблъсъци между полицията и маскирани вандали, чупещи витрини на магазини и палещи контейнери за боклук, препълнени след двуседмичен протест на работниците от сметосъбирането. Френските медии съобщават за над 140 пожара и посочват, че тълпи са обстрелвали органите на реда с различни предмети, което е довело до разпръскването им със сълзотворен газ.

Сблъсъци имаше още в Нант, Руан, Рен и Лориен, а градският транспорт, петролните рафинерии и училищата на много места остават блокирани.

Улицата е сила и призоваваме президента Макрон да си припомни историята, заявиха демонстранти. Мнозинството протестира срещу пенсионната реформа, но не са малко тези, които смятат подхода на  управляващите за недемократичен.

Премиерът Елизабет Борн подчерта, че протестът и несъгласието са право на всеки човек, но насилието е недопустимо. За синдикатите проявата е успех, но въпросът е какво ще се случи оттук нататък. Властите се надяват мобилизацията да загуби инерция и насилието да стихне, но от опозицията предупреждават, че напрежението скоро няма да се уталожи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани