Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спасителите ни в Турция получиха отличия

[post-views]
Брой 12 (2023)

Военни авиатори и медици с високи награди след земетресението в Адана

Официална церемония по награждаването на военнослужещи от Военновъздушните сили (ВВС) и Военномедицинска академия (ВМА), участвали в спасителните действия при земетресенията в Турция, се състоя в Министерството на отбраната. За заслугите си те бяха удостоени с награди, връчени от министъра на отбраната Димитър Стоянов. С наградни знаци бяха отличени подполковник Пламен Дончев, капитан Николай Георгиев, майор Мирослав Пипев, капитан Любомир Кирилов, майор Цветан Станимиров, капитан Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков.

„Видяхме бърза реакция от ВМС и от ВМА. Само за няколко часа двата спартана бяха във въздуха, за да окажат необходимата помощ. Ние бяхме първата държава, чиито самолети кацнаха в Турция и оказахме помощ на пострадалите. Докато полетите се осъществяваха, имаше второ земетресение и от ръководството на РВД споделиха, че не знаят какво е състоянието на летището в Адана, а нашите самолети летяха натам”, каза министърът на отбраната. Благодарение на бързата реакция от българска страна и най-вече на способностите на нашите авиатори и екипажи мисията приключи успешно според министър Стоянов. Същия ден се налага организирането на нови полети на спартаните, без почивка и без допълнителна подготовка. Министърът на отбраната през цялото време е следял полетите в реално време.

„Аз винаги съм твърдял, че Българската армия е близо до хората. В този момент бяхме близо до нашите съседи”, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той прочете благодарствено писмо от началника на Генералния щаб на турската армия армейски генерал Яшар Гюлер, в което се изказва благодарност към Българската армия за съдействието и помощта. Благодарствено писмо е било получено и от името на министерството на отбраната на Турция.

Слово отговор от името на наградените произнесоха подполковник Пламен Дончев от ВВС и майор Цветан Станимиров от ВМА. Те благодариха за оказаната чест.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани