Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има риск за недостиг на кадри в структурите за сигурност

[post-views]
Има риск за недостиг на кадри в структурите за сигурност

Министърът на образованието и науката предлага решение

Броя на приеманите студенти в професионално направление „Национална сигурност“ е  намален чувствително през последните четири учебни години в Академията на МВР и висшите  военни училища. Проблемът е там, че не е предвиден  правен механизъм, който при установена необходимост от кадри за нуждите на МВР и МО да регламентира утвърждаването на по-голям прием на студенти по това професионално направление.

Решение предлага министърът на обравонанието и науката Сашо Пенов с промяна на правителственото постановление за условията и реда за утвърждаване на  броя на приеманите за обучение студенти и  докторанти в държавните висши училища. Така за Академията на МВР и висшите военни училища министърът на образованието и науката ще има право да предлага на Министерския съвет за утвърждаване по-голям прием на студенти по професионално направление „Национална сигурност“ след мотивирано  предложение на министърите на вътрешните работи и отбраната. 

Смята се, че данните за силно намаления прием и липсата на метод, който да уреди възможност за допълнителен прием при нужда, крият обоснован риск в държавните структури да се стигне до бъдещ недостиг на кадри. Подобни опасения са изложени и в писмо от министъра на вътрешните работи до министъра на образованието и науката. Налага се изводът, че в така действащата правна уредба има непълнота  по отношение на реда за утвърждаване на приема по професионално направление „Национална сигурност“ в Академията на МВР и висшите военни училища, върху които стои основната отговорност да обучат подготвени служители, които ще осигурят достатъчен и квалифициран състав на държавните структури,  натоварени с отговорността да защитят националната сигурност на страната. Има се предвид още динамичната и усложнена геополитическа обстановка, характеризираща се с все по-трудното идентифициране на същността и обхвата на заплахите и рисковете пред националната  сигурност – обстоятелство, налагащо необходимостта от развиващо се качествено образование, което да  подготви кадри, способни да отговорят на съвременните предизвикателства пред полицията и Българската  армия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани