Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските моряци от задържаните в Румъния риболовни кораби вече са освободени

[post-views]
Българските моряци от задържаните в Румъния риболовни кораби вече са освободени

Българските моряци от задържаните от румънските власти риболовни кораби вече са освободени. Те ще настояват пред министъра на земеделието Явор Гечев за оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова. Снощи в България се завърнаха шестима от моряците, а днес и останалите четирима. Корабите са все още задържани в Румъния.

В момента голямата борба ще бъде освобождаването на трите български кораба, защото те осигуряват прехраната на десет семейства, заяви Емил Милев, председател на сдружението „Черноморски изгрев“. Той е категоричен, че българските рибари не са нарушили европейските закони:

 „Изказвания от типа, че има румънски териториални води и на борда на нашите кораби е намерен улов от акула, всяват съмнения, че ние сме бракониер, което категорично не е така“.

Според Емил Милев забраната е приложима единствено за румънските кораби и не съществува европейска заповед за риболов на акула. 

Казуса коментира днес и вицепрезидентът Йотова, като посочи: „Много важно в момента е да се види точно каква е претенцията на румънската държава и според мен трябва да бъдат доста по-амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение“. Илияна Йотова присъства на честванията на Деня на Тракия, посветени на 110-ата годишнина от Одринската епопея

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани