Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратура под прицел

[post-views]
Прокуратура под прицел

Държавното обвинение в битка за „овладяната от мафията държава“, вътрешният министър отказва обаче „да играе в този филм“.

В България е трудно да си пророк, особено приживе, но да си независим главен прокурор е трижди по-трудно. Особено, ако обществото вече ти е сърбало попарата с безкрайни димни завеси, политически украсени криминални разследвания и от явното нежелание да се стигне до истината за кюлчетата и банкнотите в прословутото чекмедже на Бойко Борисов.

Главният прокурор Иван Гешев разкри поредната мегаоперация на ДАНС и държавното обвинение, което случайно или не, се случва едва 2 седмици преди поредните парламентарни избори. В тази операция на мушката на мафията, превзела страната ни, по думите на Гешев е самият главен прокурор, както и шефът на отдел „Убийства” в Главна дирекция „Национална полиция“ Михаил Наумов.

Накратко – банда от мутри, ръководена от чужбина, начело с висаджията Красимир Каменов – Къро, е участвала в престъпен заговор за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, заплахи и злепоставяне на магистрати от закритата спецпрокуратура, изгонвания от работа на служители на МВР от „Криминална“ и „Икономическа полиция“.  Организираната престъпна група, занимавала се с наркотици и търговия с влияние, се разследва от Софийска градска прокуратура.

По време на обиските на Дилян Георгиев, известен като наркопласьор и изнудвач, както и срещу неговия авер варненеца Антон Иванов – Тони Парфюма, са открити флашки със записани разговори между Дилян и шефа му Красимир Каменов – Къро, паметни бележки и писма, съхранени от изнудвача. Дилян Георгиев е задържан, а Тони Парфюма е обявен за издирване, като се смята, че в момента се укрива в Испания.

В записите са идентифицирани както гласовете на Дилян и Къро, така и на журналиста Митко С. от сайта „Бърд“ и на румънеца Овидеу Семенеску, обвинен за измама и издирван в родината си. На разговорите, повечето водени по кръчми, сладкодумно се обсъжда как например вече са събрани 400 000 лв. за махането на шефа на отдел „Убийства” в ГДНП Михаил Наумов.

Намерен е и лист, озаглавен „Вредители за уволнение“. На него са изписани имена на съдии и следователи от закритите спецсъд и спецпрокуратура, които сега са на други длъжности в съдебната система. Трябвало да бъдат отстранени и „Борислав от Икономическа полиция“, както и ръководителят на отдел „Убийства“ – за поръчката били определени 400 000 лв.

Цялата тази схема за използване на финансов ресурс отвън за отстраняване на хора от съдебната и полицейската система бе коментирана от главния прокурор Иван Гешев така:

„Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и държавни служители, да бъдат заплашвани и върху вътрешните им убеждения да се оказва натиск. Мафията – симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата по делото, които виждате.

Може би виждате това, което медиите наричат „завладяната държава”. И у мен възникват много въпроси, за които съм сигурен, че колегите от Софийска градска прокуратура, спазвайки законите и Конституцията на страната, ще направят всичко възможно да потърсят отговори. Видяхме на едно място ВТБ и големи цифри в милиони евро ръкописен текст. Ако ВТБ е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била съдружник в КТБ – как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, посочени като Цецо от Белград, на лобисти. Дали това не е работа на това зловредно руско влияние, организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти и евроатлантически партньори. ДАНС трябва да даде отговори дали това е така и какви действия ще се предприемат.

Това, което виждам, е организирана атака на олигарси, мафията срещу държавни институции, срещу държавата, най-вече срещу интересите и сигурността на българските граждани. Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР също ще извършат съответните проверки, за да се установи как кореспондира това, което има като доказателства по делото… От своя страна мога да кажа, че в партньорство с МВР и на всички правоохранителни структури, на които не са им безразлични интересите на хората, ние ще направим всичко възможно да си свършим работата.“

Вътрешният министър Иван Демерджиев обаче не бе толкова вдъхновен от акцията на Върховна касационна прокуратура. „Няма да участвам в този филм“, коментира той , а Гешев му отвърна, че „филмът може да се превърне в сериал“.

В записите се споменават политически партии, едри бизнесмени, олигарси. Точно тези препратки правят разкриването на тази схема преди парламентарните избори толкова уязвима откъм доверие. Защото е очевидно, че с тази акция главният прокурор изгражда поредната защитна стена пред опитите да бъде сменен, а българското правосъдие реформирано. А дали бе случайно, че последният въпрос на Иван Гешев към обществото бе – „Колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури? Логичният въпрос, който възниква… е дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място. Същото важи и за един предишен сходен проект на една политическа сила“.

Така поредната спецоперация на прокуратурата започна да мирише отново на политика,  отново като лична битка на главния прокурор за запазването на властта си. И отново на подобие на операция „Костинброд“ с обвиненията за фалшиви бюлетини преди парламентарните избори през 2013 г.

Издирваният Тони Парфюма  е от бандата, която приготвила 400 000 евро за уволнението на  ченгето Михаил Наумов .

Дойде време и за електронни шофьорски книжки

Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. С въвеждането им се цели да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя, и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани.

Комисията предлага водач, лишен от право на управление на моторно превозно средство в една страна от ЕС, да не може повече да шофира и в останалите европейски държави. Запазва се възможността водачите да поискат издаването на свидетелство за правоуправление на пластмасова пластика, уточни еврокомисарят по транспорта Адина Валян.

Тя допълни, че се предлага също шофьорски изпити да се полагат при навършването на 17 години. Запазва се изискването за навършване на 18 години за придобиването на право на управление на моторно превозно средство. Предвижда се изпитателен срок от поне две години за начинаещите водачи след успешното преминаване на изпита, както и правило за пълна забрана за управление в нетрезво състояние. Отчита се, че две от всеки пет пътни произшествия със смъртен случай включват участието на водач на възраст под 30 г., макар че младите водачи са само осем на сто от всички водачи на автомобили в ЕС.

Предлагат преглед само след платени глоби

При преминаването на годишен технически преглед да се изисква и документ за платени глоби към КАТ. Това е новата идея, която според бившия началник на КАТ – София, Тенчо Тенев ще повиши събирането на глобите от неплатените фишове за нарушения на Закона за движение по пътищата.

„Наистина всяка година минаваме технически преглед на автомобила и по този начин, иска не иска, водачът, когато отиде да си прекарва моторното превозно средство на годишен технически преглед, като му вкарат данните в системата, ще се установи, че има глоби за плащане, има хора по 4–5 години не си плащат глобите“, посочи Тенчо Тенев.

„Това е една от успешните мерки да се вкарат глобите на съответния водач и ако те не са платени, автомобилът да не може да мине на преглед, тъй като, ако автомобилът няма годишен технически преглед, той се води неизправен на пътя и за него не важи КАСКО и при една проверка се налага глоба, че автомобилът е технически неизправен“, допълни автомобилният състезател Румен Дунев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани