Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея извърши поредния оръжеен тест, изстреля на изток две балистични ракети с малък обсег

[post-views]
Северна Корея обяви официално, че е тествала нова хиперзвукова ракета с твърдо гориво

Северна Корея извърши поредния ракетен опит. Рано сутринта Пхенян изстреля от източното си крайбрежие две балистични ракети с малък обсег. Пускът беше потвърден от представители на южнокорейската и японската брегова охрана.

Японската брегова охрана уточни, че два снаряда, с произход от Северна Корея са паднали в морето край Япония, но във водите извън изключителната икономическа зона на страната. Ракетите са летели на височина от 50 км и  са изминали разстояние от около 370 км. Те са изстреляни малко преди 8 часа сутринта местно време от полигон в провинция Северен Хванхе, твърдят от Южнокорейската армия.

Властите в Сеул остро осъдиха изпитанието като „сериозна провокация“, която заплашва регионалния мир и нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Японският премиер Фумио Кишида пък разпореди  да бъде анализирана цялата информация, свързана с пуска, за да се гарантира безопасността на самолетите и корабите в региона.

Това е седмият оръжеен тест на Пхенян от началото на месеца. Севернокорейците настояват, че засилената военна активност е логичният отговор на съвмсестните военни учения на САЩ и Южна Корея, като лично лидерът Ким Чен-ун поиска преустановяване на маневрите.

Само миналата седмица Северът изпита крилати ракети и подводен дрон, а съюзниците приключиха традиционното си пролетно учение „Щит на свободата 23“, но продължават да тренират в различни конфигурации.

Най-ново

Единична публикация

Избрани