Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световна титла за Магдалена Христова в скока на дължина в Торун

[post-views]
Световна титла за Магдалена Христова в скока на дължина в Торун

Пореден чудесен успех извоюва българската лекоатлетка Маги Христова на Световния шампионат в зала за ветерани в Торун (Полша).

Буквално преди минути приключи скокът на дължина при жените Ж45. В конкуренцията на още 17 противнички Магдалена Христова стана световна шампионка в зала с 5.73 м, постигнати още в първия й опит. Тя остави доста зад себе си кенийката Реджина Малай Мулатя (5.46) и германката Дженифър Гартман (5.39 м). До световния рекорд в зала на Фил Рашкър (САЩ) от 1994 г. (5.75 м) обаче на Маги не й стигнаха 2 см. Всъщност, резултатът на Маги Христова представлява нов европейски рекорд в зала в групата Ж45.

Христова бе световна шампионка на скок дължина и на открито – миналата година в Тампере. Тя постави и световен рекорд в групата Ж45 по-късно на Балканиадата в Солун – 5.70 м.

Групата на България на Световното в зала в Торун е съставена още от спринтьора Живко Желев (М50), гюллетласкача Тони Велков (М35), Константин Киров (М55) – скок височина и препятствия, Петьо Христов (М60) на 60 м, Вяра Първанова (Ж45) – 60 м и 200 м, и Наташа Йорданова (Ж40) – тласкане на гюле. В момента Костантин Киров се бори за медал на скок височина – само четирима засега са преодолели 1.55 м и Киров също има шанс за отличията.

А Маги Христова има възможност да прибави още едно отличие при участието си в Торун – тя ще участва и на 60 м препятствено бягане, където има напълно реален шанс за нов медал.

Магдалена Христова все още държи националния ни рекорд за жени в зала на скок дължина (6.91 м от 1998 г.) и рекорда ни за девойки под 20 години (6.94 м от 1996 г.). Тя е два пъти четвърта на скок дължина на световните първенства за девойки (1994 и 1996), както и седма на скок дължина на СП в зала в Маебаши 1999 г. Има и едно седмо място – на 60 м от ЕП в зала в Бирмингам през 2007.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани