Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ поиска документи, свързани с изтеглянето от Афганистан

[post-views]

Републиканският председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ заяви, че е подписал искане за предоставяне на документи, което ще бъде връчено на американския държавен секретар Антъни Блинкън, съобщи Ройтерс. Поисканите документи са свързани с изтеглянето на САЩ от Афганистан през август 2021 година.

Майкъл Маккол започна разследване на изтеглянето от Афганистан, извършено по време на мандата на президента демократ Джо Байдън и последвалите събития в страната. Републиканците, както и някои демократи, твърдят, че никога не е бил даден пълен отчет за хаотичната операция, при която 13 американски военнослужещи загинаха на летището в Кабул.

Маккол даде на Държавния департамент срок до понеделник да представи документите. Тя включва поверителна телеграма, изпратена от двайсетина американски дипломати в Афганистан по т.нар. дисидентски канал през юли 2021 г. В нея те предупреждават Блинкън за потенциалното падане на Кабул под властта на талибаните, когато американските войски се изтеглят от страната, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“ през 2021 г.

По време на заседание миналата седмица Блинкен заяви, че Държавният департамент вече е споделил информация и работи за предоставянето на още, но че някои конкретни подробности могат да бъдат споделени само с висши служители, което има за цел да защити самоличността на подписалите телеграмата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани