Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Службата на ООН за правата на човека призова Северна Корея да даде информация за изчезнали хора

[post-views]
Украйна връща миротворците си от ООН, за да защитават родината си

Сеулският клон на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека призова Северна Корея да потвърди съдбата и местонахождението на хората, изчезнали при нейния режим, като обвини Пхенян, че от десетилетия нарушава правата на жертвите и техните близки, съобщи Ройтерс.

В доклад за случаите на принудително изчезване и отвличания от страна на Северна Корея, Службата на ООН за правата на човека заяви, че Пхенян трябва да признае, че от 1950 г. насам провежда държавна политика на принудителни изчезвания и да предприеме незабавни мерки за прекратяване на тези нарушения.

Докладът, който се основава на интервюта с дезертьори, бивши отвлечени и роднини на жертви, съдържа подробни сведения за такива случаи, включително произволни задържания в Северна Корея и отвличания на граждани на Южна Корея, Япония и други държави.

„Принудителното изчезване е тежко нарушение на много права наведнъж и отговорността се носи от държавата“, заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Пхенян многократно е отхвърлял обвиненията в нарушаване на правата и е критикувал разследванията на ООН за положението в страната като подкрепяна от САЩ схема за намеса във вътрешните му работи. Според доклада много от жертвите на принудително изчезване в Северна Корея са били изпратени, често доживотно, в лагери за политически затворници или други места за задържане.

„Свидетелствата от този доклад показват, че цели поколения семейства са живели с мъката да не знаят съдбата на съпрузи, родители, деца и братя и сестри“, каза Тюрк.

Международната общност трябва да обедини усилията си за разследване на престъпленията, извършени в затворената страна, се казва в доклада, като се подчертава спешността на въпроса предвид напредналата възраст на жертвите и техните семейства.

Във вторник президентът на Южна Корея Юн Сук-йол заяви, че международната общност трябва да бъде запозната с тежкото положение с човешките права в Северна Корея и призова официалните лица да работят за информиране на националните и международните общности за нарушенията на човешките права от страна на Севера.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани