Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Източноевропейски правителства призовават технологичните компании да се борят с дезинформацията

[post-views]
Източноевропейски правителства призовават технологичните компании да се борят с дезинформацията

Украйна и седем други държави от Централна и Източна Европа призоваха водещите световни технологични компании да предприемат действия за борба с дезинформацията, разпространявана от враждебни сили в техните социални мрежи, която според тях подкопава мира и стабилността, предаде Ройтерс.

В отворено писмо, подписано от националните премиери и изпратено до медиите, тези държави заявяват, че технологични платформи като „Фейсбук“ на компанията „Мета“ трябва да предприемат конкретни стъпки, като например да не приемат плащания от санкционирани лица и да променят своите алгоритми с цел да насърчават точността вместо ангажираността на потребителите си.

„Чуждестранна манипулация на информация и намеса, включително дезинформация, се използват, за да се дестабилизират нашите страни, да се отслабят нашите демокрации, да се провали приемането на Молдова и Украйна в ЕС и да се отслаби нашата подкрепа за Украйна в условията на руската война на агресия“, се казва в писмото.

„Големите технологични компании трябва да бъдат бдителни и да се противопоставят на това да бъдат използвани като средство за постигане на такива цели. Те трябва да предприемат стъпки, за да гарантират, че платформите им не се използват за разпространение на пропаганда или дезинформация, която насърчава войната, оправдава военните престъпления, престъпленията срещу човечеството или други форми на насилие“, се казва в документа.

Писмото е подписано от министър-председателите на Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия и Литва. Документът е разпространен от кабинета на чешкия премиер Петър Фиала.

„Мета“ още не е коментирала писмото, след като то беше разпространено. Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA) също не е направила още коментар.

Говорител на чешкото правителство не даде отговор на въпроса кой е получил писмото. В писмото се казва, че проектите за алгоритми трябва да бъдат по-прозрачни, а обществеността трябва да знае за политиките на платформите и тяхното прилагане.

Платформите трябва да имат достатъчно персонал и финансиране, за да модерират своето съдържание, както и да се справят с нарастващата заплаха от все по-големи фалшификации и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, се казва в писмото.

„Това е призив за действие, защото чуждестранната манипулация на информация и намеса, включително кампаниите на дезинформация, са заплаха за демокрацията, стабилността и националната сигурност“, се казва в доклада.

„Големите технологични компании имат силата да бъдат жизненоважни съюзници в общите ни усилия, за да се справим с враждебните информационни атаки срещу демокрациите и основания на правила международен ред“, се посочва в отвореното писмо.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани