Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново библиографско издание за българските генерали

[post-views]
Ново библиографско издание за българските генерали

Ново библиографско издание за българските генерали
Действащи генерали и генерали от запаса и резерва проявиха жив интерес към новото издание, като някои от тях са готови да оказват и помощ с информация и лични архиви

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София официално беше представена втора книга от поредицата „Българските генерали 1878–1946“, озаглавена „С дълг и отговорност“. Книгата е първото по рода си систематизирано, обективно и пълно изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и отличията на висшия офицерски корпус.

Едни от малкото истински пазители на националната памет. Така определиха авторите на втората книга от поредицата „Българските генерали 1878–1946“ проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова, проф. Веселин Янчев. Това стана по време на представянето на книгата в Националния военноисторически музей (НВИМ), на което присъстваха представители на висшето военно ръководство, научната общност и историци.

Проф. Янчев, ръководител на катедра „История на България“ в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, специалист по българската военна история до Втората световна война, акцентира върху респектиращия и силно въздействащ замисъл на авторите и подчерта първокласната историческа документация, на която е базирано изданието и която е мерило за достоверния прочит на епохата.

В своето изказване проф. Светлозар Елдъров, в спектъра на чиито научни интереси е и военната проблематика, допълни представянето на книгата с обобщението, че тя е създадена в точното време и на точното място, за да съхрани военноисторическата памет.

Подробности четете в новия брой на в-к „Българска армия“

Най-ново

Единична публикация

Избрани