Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белият дом заяви, че САЩ няма да обменят ядрена информация с Русия, след като тя прекрати своето участие в договора „Нов СТАРТ“

[post-views]
Пълномащабна война с "Хизбула" не е начинът за връщане на жителите на северната част на Израел по домовете им, заяви Белият дом

САЩ уведомиха Русия, че няма да обменят информация за своите ядрени сили, заяви днес говорител на Белия дом и уточни, че промяната е свързана с решението на Москва временно да спре участието си в договора „Нов СТАРТ“, предаде Ройтерс.

„Съгласно международното право САЩ имат право да отговорят на руските нарушения на договора „Нов СТАРТ“, като предприемат съразмерни и обратими ответни мерки, за да убедят Русия отново да спазва своите задължения“, каза говорителят.

„Това означава, че тъй като заявеното от Русия прекратяване на договора „Нов СТАРТ“ е нищожно от правна гледна точка, САЩ имат правна възможност да спрат извършваните от тях два пъти годишно актуализации в отговор на руските нарушения“, се посочва още в изявлението му.

Обменът на информация, като например броя на бойните глави и бомбардировачите в определени бази, е част от споразумението Нов СТАРТ, посочва ДПА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби даде да се разбере, че обменът на данните ще бъде възобновен единствено когато и Русия е готова да го направи.

Договорът за ограничаване на оръжията „Нов СТАРТ“ е единственото останало голямо споразумение за контрол на въоръженията между САЩ и Русия. Договорът ограничава ядрените арсенали на двете страни до 800 системи за доставка и 1550 оперативни бойни глави всяка.

Путин заяви, че стъпката му не е излизане от споразумението и че Русия засега иска да продължи да се придържа към договорените горни граници за ядрените оръжия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани