Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Демонстрация на ядрена мощ: Русия започва учения с балистичните ракети „Ярс“

[post-views]
Русия нарече исканията на САЩ за подновяване на инспекциите на ядрени оръжия по договора „Нов СТАРТ“ цинични

Русия провежда учения с междуконтинентални балистични ракети „Ярс“, в които участват повече от 3000 войници. Това съобщи военното министерство на страната. Основната цел на маневрите е да провери бойната подготовка на стратегическите ракетни войски, допълват от ведомството.

По време на упражненията мобилните системи „Ярс“, ще проведат маневри в три окръга, уточниха от Руското министерство на отбраната, без обаче да обявят в кои.

„Стратегическите ни ракетчици ще изпълнят комплекс от упражнения за маскировка и противодействие на средствата за въздушно разузнаване във взаимодействие с формирования и части от Централния военен кръг и Военновъздушните сили. По време на ученията специално внимание ще бъде обърнато на използването на различни безпилотни летателни системи“, става ясно от официалната информация на руското военно министерство.

Стратегическите мобилни системи „Ярс“ са въоръжение с междуконтинентални балистични ракети, с обсег на действие до 12 хиляди километра. Според военни блогъри ракетата може да носи няколко самонасочващи се ядрени бойни глави.

В миналото руският президент Владимир Путин,  на няколко пъти е посочвал, че системите „Ярс“, които трябва да заменят по-старите системи „Топол-М“ са част от „непобедимите оръжия“ на Русия и основен компонент в ядрения арсенал на  страната, отбелязва агенция Ройтерс.

Експерти видяха в ученията поредната демонстрация на военна мощ на Русия, която от началото на войната, все по –често говори за опасността от ядрен инцидент, а преди седмица дори обяви, че ще разположи оръжия за масово поразяване в Беларус.

За САЩ и НАТО обаче подобен сценарий на този етап е малко вероятен, като осъдиха реториката и намерения на Москва за безотговорни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани