Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МОК препоръчва връщането на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг

[post-views]
МОК препоръчва връщането на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг

Международният олимпийски комитет препоръча връщането на руски и беларуски спортисти на международни спортни събития като неутрални състезатели

След първия ден от заседанието на изпълкома на МОК президентът на централата Томас Бах уточни, че препоръките не означават, че руснаци и беларуси ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и на Зимните игри през 2026 г.

„Изпълнителният комитет на МОК не е определил ясна времева рамка за решение относно участието на руски и беларуски спортисти. Никой не знае какво ще се случи утре или след девет месеца и все още няма отговор кога ще е подходящият момент за това“, каза Томас Бах.

Спортисти, които са сключили договор с руската или беларуската армия или службите за национална сигурност, не могат да се състезават, същото важи и за отборните надпревари, в които спортисти с руски или беларуски паспорт не могат да участват, допълват от МОК.

Изпълкомът подчерта, че санкциите срещу руските и беларуските държави трябва да останат в сила и никакви международни събития не трябва да се организират в тези страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани