Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна, заяви председателят на ЕК

[post-views]
Урсула фон дер Лайен: Полша не изпълнява изискванията за получаване на възстановителна помощ след пандемията

Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в лекция за Института „Меркатор“ и Центъра за европейска политика в Брюксел.

Отношенията ни с Китай са сред най-сложните и важните, и това как ги управляваме, ще реши бъдещето на нашия напредък и на нашата сигурност, добави тя. Фон дер Лайен посочи, че Китай има богата история, с влияние над световното развитие. Тя даде пример с изобретяването в Китай на компаса, барута, производството на хартия и печатарството, които доведоха до революционни цивилизационни промени. За по-малко от 50 години Китай се превърна от страна с широкоразпространена бедност, в държава с втората по големина икономика в света и водач в основни технологии, допълни председателката на ЕК. Фон дер Лайен отбеляза, че амбициите на Пекин са още по-големи и припомни скорошно изказване на китайския президент Си Цзинпин, който изрази очакване до 2049 г. Китай да се превърне в най-мощната страна в света.

Отношенията ни са твърде важни, за да бъдат застрашени от неясни условия. Видно е, че отношенията ни станаха по-отдалечени и трудни в последните години. Взаимното разбиране започва с разговор. Загрижени сме какво означава завръщането на Китай на световната сцена след пандемията, заяви председателката на ЕК. Според Фон дер Лайен е необходимо ЕС да определи трезво стратегията си спрямо Китай и това какво е успех в двустранните отношения, като има предвид стратегическите цели на Пекин.

Не е в наш интерес да прекъсваме връзките с Китай, отношенията ни не са черно-бели и трябва да бъдат открити. Трябва да бъдем сигурни, че износът към Китай и китайските инвестиции в ЕС са в наш собствен интерес, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи Китай отчита слабостта на Русия и възнамерява да се възползва. Фон дер Лайен заяви, че се е променил балансът в отношенията между Москва и Пекин, в които досега руската страна беше водеща. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай носи отговорност да се спазват принципите и ценностите в Устава на световната организация, както и да играе конструктивна роля в усилията за постигане на справедлив мир в Украйна, а това е възможно само със запазването на териториалната цялост и независимостта на украинската страна, посочи тя. По нейните думи не вършат работа мирни планове, които възприемат откъсването на части от Украйна.

Въпросът за спазването на човешките права ще определи как взаимодействаме с Китай, каза Фон дер Лайен. По нейните думи Пекин води умишлена политика за повишаване на военните способности, за разпространение на дезинформация и за икономически натиск.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани