Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България е достатъчно подготвена за приемане в Шенген, заяви министърът на вътрешните работи на Испания

[post-views]
България е достатъчно подготвена за приемане в Шенген, заяви министърът на вътрешните работи на Испания

Испания ще помогне с експерти на България в борбата с пътния травматизъм

България е достатъчно подготвена за приемане в Шенген, заяви министърът на вътрешните работи на Испания
министър Иван Демерджиев и министъра на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде – Марласка

България е достатъчно добре подготвена и има пълната подкрепа на Испания за присъединяването й като пълноправен член на Шенгенското пространство, което ще бъде още по-силно и сигурно, когато страната стане негов член. Toва заяви министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка на съвместна пресконференция със заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев преди работна среща между двамата в сградата на ведомството.

Гранде-Марласка заяви, че за първи път посещава страната ни и отбеляза доброто сътрудничество между България и Испания по линия на сигурността. Министърът посочи, че е представил пред българския му колега приоритетите на Испания във връзка с предстоящото председателство на ЕС. Той акцентира върху пакта за миграцията – „нека всички се съгласим и го приемем, и намерим разумно равновесие между принципите, заложени в него“.

Министър Иван Демерджиев отбеляза, че това е първа среща на такова ниво след 2012 г. Той добави, че е изразил подкрепата на България за приоритетите на Испания по време на предстоящото председателство на ЕС от средата на 2023 г.

Демерджиев заяви, че Испания има сериозни успехи в борбата с пътния травматизъм и посочи, че е договорено да се проведат срещи на експертно ниво, за да се възползва страната ни от испанския опит. Двамата са обсъдили още борбата с организираната престъпност и нелегалната миграция.

Във връзка с приемането на България в Шенген, Демерджиев коментира, че са обсъдили със своя колега стъпките, по които това трябва да се случи, чрез диалог с Нидерландия и Австрия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани