Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължават протестите на зърнопроизводителите

[post-views]
Продължават протестите на зърнопроизводителите

И днес продължават протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на украинско зърно у нас. Според предварително заявените намерения преди обед земеделци от цялата страна ще блокират с тежка техника граничните пунктове на северната ни граница. В ранния следобед е предвидена работна среща на президента Румен Радев с протестиращите.

Тридневни ефективни протести обявиха българските зърнопроизводители, като целта им е да убедят Европа, че бизнесът им страда заради коридорите на солидарността, през които у нас влиза евтино украинско зърно, а компенсациите от 16 млн. евро, които Брюксел предвижда, са крайно недостатъчни, за да покрият загубите им.

Още вчера стотици производители изкараха тежката си техника и блокираха пунктовете, през които камиони с украинско зърно влизат у нас. Днес тази форма на протест ще продължи.

По данни на браншовата асоциация на зърнопроизводителите всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед, а до момента са продадени не повече от 10 процента от тях – тоест почти цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. Залежават и около четири милиона тона пшеница.

В момента изкупната цена на продукцията е около 40% под себестойност, като само при слънчогледа загубите възлизат на около 800 милиона лева, казват земеделците.

В  отговор на недоволството им аграрният министър Явор Гечев, който се присъедини към протеста, каза че ще търси в Брюксел мерки по отношение на коридорите за износ на украинско зърно, за да запази интересите на нашите производители.

С протеста са солидарни и животновъдите, които обаче имат свои искания. Те също подготвят протестни действия.

Румънският евродепутат Дачиан Чолош заяви, че Европейската комисия е започнала да работи по втори пакет помощи, с които да се компенсират загубите на фермерите.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани