Информационен център на Министерство на oтбраната

Възможни са забавяния на летище “Хийтроу” заради 10-дневна стачка

Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка

Във Великобритания повече от 1 400 служители, отговарящи за сигурността на Терминал 5 на летище „Хийтроу“, започнаха 10-дневна стачка, която ще обхване и Великденските празници.

Стачните действия, в които участват охранители и проверяващи багажите, започнаха, след като снощи, след 11-часови преговори, не се стигна до резултат за подобряване на заплащането.

Терминал 5 се използва изключително за полети на “Бритиш еъруеъйз”. Летищните власти заявиха, че са направили подобрено предложение за увеличаване на заплатите с 10% със задна дата до 1 януари, плюс еднократно възнаграждение от 1 000 паунда, но синдикатът Unite го е отхвърлил с аргумента, че това е намаляване на заплатите в реално измерение. Има сериозни опасения, че работата на летището ще бъде сериозно нарушена, защото стачката обхваща началото на Великденската ваканция на училищата и много хора се изнасят в чужбина.

От летището заявиха, че разполагат с планове за извънредни ситуации, но предупредиха пътниците да очакват закъснения при обработването на багажите им и проверките за сигурност.

Освен това преди стачката бяха помолени авиокомпаниите да спрат да продават билети и да позволяват на клиентите си да променят датите за пътувания. „Бритиш еъруейз“ отмени превантивно около 300 полета.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top