Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония спира изстрелването на всички свои ракети носители

[post-views]

Японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) преустановява изстрелването на всички свои ракети-носители заради поредицата неуспехи, включително и провала на най-новата Н3 (Ейч три), съобщи ТАСС.

Планирано за май 47-о изстрелване на ракетата-носител H2 (Ейч ту), също беше отложено поне до лятото. Миналия октомври ДЖАКСА реши да спре използването на ракетите „Епсилон“ след неуспешно изстрелване.

За почти 20 години ДЖАКСА направи повече от 50 успешни поредни изстрелвания, но от края на миналата година се сблъсква с поредица от провали. Сериозен удар за японската космическа програма беше неуспешното изстрелване на най-новата тежка ракета-носител H3 от космодрума Танегашима в югозападната префектура Кагошима този месец. Ракетата благополучно се отдели от земята, но не успя да включи  двигателя на втората степен, в резултат на което японските специалисти бяха принудени да започнат самоунищожението на ракетата.

Ракетата H3 трябваше да замени H-2A, която е в експлоатация от началото на този век. Това е една от най-надеждните ракети в света – от 46 изстрелвания 45 бяха успешни.

Източник: bta.bg

Избрани