Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Запасното войнство е с голям принос за победата през Балканската война

[post-views]
Запасното войнство е с голям принос за победата през Балканската война

Съотношението между кадровите и запасните в Българската армия по време на Балканската война (1912-1913 г.) е 1:9 в полза на последните. Това каза днес полковник доц. д-р Станчо Станчев в съвместната паметната проява на СОСЗР и Военноисторическата комисия. Продължаваме нашата инициатива в чест на годишнината, посочи председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков, който информира участниците за по-нататъшните начинания по линия на Националния организационен комитет. Едно от тях е конференция във Видин, което също ще акцентира върху приноса на запасното войнство за победата на Българската армия в Балканската война, както направи това в ЦВК полк. Станчев.

Направи впечатления работещата система преди 110 години за извършване на мобилизацията и особено на оповестяването, без наличието на днешните средства за комуникация. Принципите са били, стана ясно от думите на полк. Станчев, строг ред и дисциплина, изпълнение на заповедите без да се умува по тях и познаване на правилата още в мирно време. Тук място има и моралната подготовка, за която се разчитало на военно-патриотичните организации, какъвто е Съюзът на запасните офицери и на училищата.Почти всички учители по това време, например, са били запасни офицери. От не по-малко значение е било доброволното участие на редица изтъкнати интелектуалци и на хиляди българи, завърнали се от чужбина, за да воюват за постигане на националния идеал. Над 2300 жени доброволки се включват в бойните действия като санитарен персонал.

Може да се подкрепи изводът, че запасното войнство донася на своите рамене победата в Балканската война. Цената също е много голяма. От командния състав най-голям е броят на загиналите командири на взводове запасни подпоручици, каза полк. Станчев.

За замисъла на смелата, но неосъществена, атака на турския броненосец „Тургут рейс“ при Шаркьой говори капитан I ранг от запаса Румен Тотев. Българското морско командване в Беломорието е подготвило и разчело с най-големи подробности възможността за торпилиране на най-големия боен кораб на Турция. Атаката е планирана за 3 часа на 1 април, но само за 3-4 часа остава непроведена. Причината е обявяването на примирие и прекратяването на всички бойни действия. Това, каза кап. Тотев, щеше да бъде много по-дръзка морска победа от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г. Според него, който е дългогодишен изследовател на военно-морската ни история, такъв момент няма в нито един флот в света.

Участниците бяха приветствани от бившия началник на ГЩ на БА генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров. Сред гостите на проявата бяха полковник Антони Запрянов от дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната, Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерството на отбраната, генерал-майор Румен Миланов и др.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани