Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Орлин Николов: Домакинстваме конференция на Съюзното командване на НАТО

[post-views]
Домакинстваме конференция на Съюзното командване на НАТО

Екипът на Центъра работи при високо натоварване, по различни проекти едновременно, казва директорът на Центъра на НАТО за управление на кризи

Домакинстваме конференция на Съюзното командване на НАТО
Домакинстваме конференция на Съюзното командване на НАТО

–       Г-н полковник, какво е мястото на центъра на НАТО, който Вие ръководите, в системата на Алианса?

–       Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) е част от широка мрежа центрове за компетентност (Centres of Excellence), акредитирани от НАТО. Тук трябва да отбележа, че тези Центрове са организации с личен състав от военни и цивилни служители, които не са част от командната или силовата (force) структура както на НАТО, така и на индивидуални държави – членки на Алианса. Всеки Център предлага специализирани експертиза и компетентности в рамките на определената предметна област в полза на трансформацията и адаптацията на Алианса. CMDR COЕ предоставя платформа за обмен на информация, знания и добри практики в управлението на кризи и реагирането при бедствия.  Сложният характер на сферата ни на дейност изисква както задълбочено изследване на настоящи процеси, така и идентификация и прогностика на бъдещи тенденции. Ние създаваме благоприятна среда за развитие и усъвършенстване на приложението на всеобхватен подход към управлението на кризи и реагирането при бедствия, акцентирайки върху сътрудничеството, иновативността и иновациите, овластяването и приобщаването към целите на трансформацията.

–       Пандемията ограничи много от дейностите, сега какво планирате като участие и организация на научни форуми и изяви?

–       Пандемичната ситуация неминуемо се отрази на работата на Центъра, но бих искал да отбележа, че стратегията за устойчивост (resilience), която разработихме и приложихме, ни позволи своевременно да адаптираме и оптимизираме  дейността си, включително с привеждането в употреба на нови и модерни технологии. Ще спомена като пример създаването и оборудването на модерно аудио-визуално студио и придобиването на необходима квалификация за работа с него, които ни позволиха да продължим и дори увеличим провеждането на мероприятия и работни срещи. В този смисъл ние не забавихме и не нарушихме качеството на дейността си, а ефективно калибрирахме подхода си към изпълнението на поставените цели и задачи. За настоящата 2023 г. е предвидено провеждането на 22 курса, част от които присъствени, други онлайн, а трети – изнесени от мобилни групи за обучение и подготовка. Един такъв мобилен екип през февруари изнесе курс по управление на кризи в Хашемитско кралство Йордания, където предстои провеждането на още два курса. По искане на Балтийския колеж по отбрана в Тарту, Естония, друг мобилен екип ще проведе в края на април курс пред около 70 офицери от 13 държави. Предстои също така да домакинстваме конференция на Съюзното командване на НАТО по трансформацията – основен форум за споделяне на поуки от практиката – в която ще участват представители от командните и силовите структури на НАТО, а също така и от Центровете за компетентност на НАТО. Безспорно най-големият форум за обмен на експертиза и споделяне на добри практики в областта на управлението на кризи и реагиране при бедствия, който Центърът предоставя, е годишната ни конференция, която тази година е единайсета поред. Темата на конференцията е „Отговор на кризи в резултат на нововъзникващи световни заплахи“ (Crisis Response to Newly Arising Worldwide Threats).

–       В какви по-мащабни учения и подготовки участвахте напоследък и какво се планира за тази година?

–       В началото на март беше проведено най-мащабното учение на НАТО по управление на кризи (NATO Crisis Management Exercise 2023), в което взеха участие трима експерти от CMDR COE. Учението е предназначено да тества процедурите на Алианса за консултации и вземане на решения на стратегическо военно-политическо ниво. Това включва упражняване в прилагане на всеобхватни отговори в сложен гражданско-военен сценарий, развиващ се в хибридна среда.

–       Как стои при Вас въпросът с кадрите, как мотивирате Вашите колеги и подчинени за работа?

–       В Центъра работят съвместно военни и цивилни експерти, мъже и жени с висока квалификация и компетентности на стратегическо и оперативно ниво. Всички те са със значителен международен опит и задълбочени познания по процедурите и процесите, протичащи в НАТО. Центърът е организация, която подкрепя и насърчава постоянното и систематичното усъвършенстване и развиване на експертизата на личния състав. Нашите планове за личностно и професионално развитие, разработвани в сътрудничество с хората, за които са предназначени и прикрепени към всяка длъжностна характеристика, ни позволяват да залагаме кохерентна основа за развитие на устойчиви качества, умения и компетентности.  Високите изисквания за притежаване на сертификат за владеене на английски език по стандартите на НАТО е допълнително условие за работа при нас. Екипът на Центъра  работи при високо натоварване в изпълнение на  задачи по различни проекти едновременно, но високотехнологичната среда, материалното и логистичното осигуряване, както и високите нива на сплотеност и сътрудничество в рамките на международната среда на Центъра стимулират отдадеността към мисията и визията ни и вследствие – насърчават постигането на заложените цели и приоритети.

–       Какви бяха основните задачи, които си поставихте и изпълнихте през изминалата година?

–       Изминалата година, както всички предходни от създаването на Центъра, беше обогатяваща, предизвикателна и изпълнена с инициативи и дейности, които затвърждават ролята ни на експертен хъб в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия. Продължаваме да се разширяваме, като посрещаме нови членове в състава си – през 2022 г. Унгария се присъедини като четвъртата спонсорираща държава, което е едновременно свидетелство за разпознаваемостта ни на международно ниво, но и отговорност за поддържане на високо ниво на професионализъм и резултатност. Проведохме срещи с редица дипломатически представители и представители както на вече установени, така и на нови партньорски организации и институции – правителствени, неправителствени и академични; разработихме редица проекти и реализирахме пилотни курсове например по изграждане на интегритет (building integrity), бяхме част от организирането, провеждането и оценката на различни учения и обучения в сферата на CMDR и други колаборативни инициативи. Експерти от Центъра участваха в редица международни мероприятия, планирани в програмата ни за работа, предоставяйки експертиза като инструктори, фасилитатори и модератори. Мога уверено да твърдя, че преизпълнихме плана си за действие, а оценката, която получихме и получаваме за постигнатите резултати, свидетелства за високо ниво на ефективност и качество на изпълнението.

–       Какви поуки си извадихте от участието на Ваши колеги в международни форуми и учения и как те ще бъдат използвани в работата на Центъра?

–       На първо място бих посочил синергичния ефект, генериран в условията на конструктивното сътрудничество и обмена на знания и идеи. Комуникацията в международна среда предоставя възможност за обогатяване и търсене на пресечни точки по важни въпроси на мира и сигурността. В този смисъл това е възможност за повишаване на способността за намиране на иновативни решения и прилагането на утвърдени подходи за разрешаване на богат спектър от казуси, които могат да възникнат в рамките на нашата дейност. Именно тази комбинация от задълбочена експертиза и висока адаптивност е стандарт, който затвърждаваме и промотираме широко. Ключов момент е осъзнаването на необходимостта от конструктивна критичност и фокус върху колективния всеобхватен подход към предизвикателствата, настоящи и бъдещи, пред мира и сигурността. Считам, че консистентно увеличаващият се брой на искания за подкрепа (requests for support), които получаваме: както от структурите на Алианса, така и от държавите – членки и партньори, свидетелства за способността ни да позиционираме експертизата си адекватно и да сме пълноправен член, а и двигател на общността по интереси в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия. 

–       Имате възможност чрез вестник „Българска армия“ да пожелаете нещо на своите колеги по случай празника Ви?

–       За мен е чест, привилегия и удоволствие да съм част от екипа на CMDR COE. Екип от професионалисти, които вдъхновяват със своята отдаденост, действеност и стремеж към напредък. Колеги, за които успех означава инициативност, споделеност, интегритет. Пожелавам нестихващ устрем, непоклатима увереност и остра прозорливост в постигането на целите и задачите на Центъра и в справянето с възникващите предизвикателства в този процес. Честита годишнина!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани