Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестиращите лозари: Разбрахме се за плътно сътрудничество с МЗ

[post-views]
Протестиращите лозари: Разбрахме се за плътно сътрудничество с МЗ

„Разбрахме се да работим по-плътно с министерството на земеделието за решаване на кризите. Ние ще получим допълнително 40 лв. в края на септември – началото на октомври месец. Коев пое ангажимента до септември да имаме нов работещ лозарски регистър”. Това заяви Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари, след разговор с представители на МЗ, предаде репортер на БГНЕС.

Лозарското сдружение както и лозари от цялата страна протестираха пред президентството, след което се придвижиха към земеделското министерство, където бяха приети.

„Предвиждат се около 120 лв. по четирите еко схеми – 1 200 евро на хектар, за да може всички да се възползваме и да подобрим финансовото си състояние”, каза още Василев.

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков уточни, че стратегическият план на България е от 2023-2027 г. “Там има всяка година определен бюджет по директни плащания там има различни еко схеми, но ангажимента да се спазват са различни. На база на технологичните карти, които ще създадем, на база, че комитетът по наблюдение ще почне работа от 05.04, който ще промени стратегическия план от следващата година, да бъдат така променени интервенциите, че да получавате по-адекватно подпомагане. Ние влизаме от пожари в пожари, това, за което говорихме днес е плод на 30 години бездействие”, подчерта Джиков.

Председателят на Националното сдружение на българските лозари обясни и, че се предвиждат 248 млн. по програма по ПВУ. “Ние там сме приоритет и допълнителни бонус точки”, каза още Василев. Заместник земеделският министър Тодор Джиков от своя страна каза, че вече се водят преговори с ЕК в тази посока. “Сега има онлайн разговори с Брюксел, за да може по време на общественото обсъждане да се добави приоритет за лозарите, когато кандидатстват за закупуване на трактори”, коментира още Джиков

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани