Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва няма да спира офанзивата в Украйна. Русия представи новата си концепция за външна политика

[post-views]
Путин разговаря с Макрон и Шолц за ситуацията в Украйна

На свой ред Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна, въпреки призивите на основния си съюзник – беларуският президент Александър Лукашенко. Русия публикува и новата си концепция за външна политика, чиято основна цел е установяването на многополюсен световен ред, основан на полицентризъм и суверенно равенство на всички държави.

По темата Украйна нищо не се променя – специалната военна операция продължава, защото това е единственото средство за постигане на целите пред нашата страна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и уточни, че руският президент Владимир Путин ще обсъди с беларуския си колега Александър Лукашенко предложеното от него примирие.

Новата руска концепция за външна политика залага като основен приоритет засилването на връзките с конструктивните партньори и създаването на условия неприятелските държави да се откажат от враждебната си политика спрямо Москва, заяви самият Путин. Ще работим за укрепване на суверенитета и увеличаване на ролята си при решаването на глобалните проблеми, както и при формирането на нов, по-справедлив многополюсен световен ред, изтъкна президентът.

Антируските прояви ще получат твърд и решителен отговор, допълни външният министър Сергей Лавров. Той уточни, че страната му няма враждебни намерения към никого, но ще използва набор от симетрични и асиметрични мерки в отговор на безпрецедентрния по думите му натиск, оказван върху Москва от западните ѝ врагове.

По отношение на преките съседи новата концепция залага като цел превръщането на региона в зона на мир, добросъседство и благоденствие.

От 1 април пък Русия поема ротационното предсдателство на Съвета за сигурност на ООН, а посланикът ѝ в организацията получава правото да свиква и ръководи заседанията му и да подписва приетите от него документи, докато руските представители получават контрола над комисиите.

Надявам се, че руските дипломати ще се държат професионално, заяви американският посланик в Съвета и изрази мнение, че с оглед на случващото се в Украйна Русия дори не би трябвало да е негов постоянен член.

Най-ново

Единична публикация

Избрани