Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Улични боеве се водят в Бахмут

[post-views]
Улични боеве се водят в Бахмут

Украйна планира контранастъпление за април или май

Руските сили постигнаха известен успех в източния фронтов град Бахмут, съобщи украинската армия в сряда вечерта, но добавяйки, че продължава да държи позициите си. Нито една от страните няма пълен контрол и двете са претърпели тежки загуби, пише агенция „Ройтерс“. „Вражеските сили постигнаха известен успех в действията си, насочени към щурмуването на град Бахмут“, се казва в ежедневната сводка на украинския генерален щаб. „Нашите защитници държат града и отблъскват множество вражески атаки“, се добавя в него.

Руската страна съобщава, че се водят улични боеве за Бахмут, като напредъкът е улица за улица. Украинският военен анализатор Олег Жданов потвърждава пред „Ройтерс“, че руснаците са изместили фокуса си към самия град, където се водят най-тежките боеве. Жданов, както и генералният щаб, казаха, че украинските бойци все още държат Бахмут

Британското министерство на отбраната тази седмица описа напредъка на руските сили като „незначителен“, а в сряда началникът на генералните щабове на САЩ ген. Марк Мили каза пред американския конгрес, че през последните 20 дни руските войски не са постигнали никакъв напредък във и около Бахмут.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна планира да започне контранастъпление през пролетта и това вероятно ще е през април или май. Това каза украинският министър на отбраната Олексий Резников в коментари за естонския радио- и телевизионен оператор ERR. По думите на Резников през 2023 г. ще има „много положителни промени за Украйна“. „Уверен съм, че ще продължим да освобождаваме територии, както бе направено в Киев, Чернигов, Суми, Харков, Херсон“, добави той ден след като президентът Володимир Зеленски съобщи, че е посетил границата с Русия в района на Сумска област.

Коментарът на Резников следва разнопосочни сигнали от властите в Украйна за това, кога ще започне контраофанзивата, най-вероятно насочена към южната част на страната и разположения в частично окупираната Запорожка област Мелитопол. Според Резников атаката се планира по няколко направления, но окончателното решение е в ръцете на Генералния щаб.

От украинските власти същевременно дойде предупреждение преди дни, че само президентът, Министерството на отбраната и Генералният щаб могат да говорят за предстоящите операции в хода на войната. Чуха се и коментари, че посланията за контраофанзивата са умишлено разнопосочни с цел да се заблудят руските сили. На операциите същевременно могат да повлияят метеорологичните условия. „През пролетта земята ни е много влажна. Можем да използваме само гъсенична техника“, по думите на Резников. „Мисля, че ще можем да видим танковете „Леопард“ през април–май“, каза министърът, попитан кога „Леопард“ и друго ново западно оборудване, за което Киев настояваше и започна да пристига, ще бъде видяно на фронта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани