Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството предлага Николай Милков за постоянен представител на България в НАТО

[post-views]
Правителството предлага Николай Милков за постоянен представител на България в НАТО

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за назначаване на Николай Милков, служебен министър на външните работи, за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

Николай Милков Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София. Завършил е Френската гимназия в София, а висшето си образование получава в Департамента по Международни отношения на УНСС.

Професионалното си развитие започва в научната сфера, а през 1991 г. му е присъдена научната степен доктор за дисертация в сферата на международните отношения и най-новата история.

В държавната администрация започва работа през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи, а през 2010 г. след конкурс се завръща в Министерството на отбраната като постоянен секретар.

В МВнР е на работа от 1997 г. В дипломатическата служба е заемал различни длъжности, сред които директор на дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително ЮИЕ, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на Република България в НАТО. Бил е посланик на България в Румъния и Канада и генерален консул в Ню Йорк. От 2021 г. е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Николай Милков е женен с две дъщери.

Владее английски, френски и руски и ползва испански език.

Назначен е за служебен министър на външните работи с указ на Президента на Република България от 2 август 2022 г.

Част от мотивите към предложението

Членството на България в НАТО е основополагащ външнополитически приоритет и ключов фактор за гарантирането на националната сигурност и суверенитет. България се утвърди като предвидим и надежден съюзник, с активно участие в процеса на формиране и взимане на решения, както и в изпълнението на трите основни задачи на НАТО – колективна отбрана, превенция и управление на кризи и сигурност чрез сътрудничество. Страната ни има принос и към водени от Алианса мисии и операции, насочени към укрепване на мира и сигурността.

Най-сериозно предизвикателство пред евроатлантическата сигурност и причина за фундаментални геополитически промени е започналата на

24 февруари 2022 г. военна агресия на Русия срещу Украйна. Източник на допълнително напрежение са неразрешени въпроси с кризисен потенциал и с геополитическа значимост в Черноморския регион, Източното Средиземноморие, Западните Балкани, Близкия изток и Северна Африка, както и ерозията на архитектурата на контрола на въоръженията, тероризъм, кибер и хибридни заплахи, миграционен натиск и други асиметрични заплахи.

Срещата на върха на НАТО в Мадрид (28-30 юни 2022 г.) се проведе в ключов момент, при радикално променена стратегическа среда на сигурност вследствие на руската агресия срещу Украйна и засилената стратегическа конкуренция с авторитарни сили, които подкопават основания на правила международен ред. Взети бяха исторически решения, основните от които са приемането на новата Стратегическа концепция и решението за най-голямото усилване на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО след края на Студената война, съпроводено от адекватно ресурсно осигуряване. Решенията за дългосрочната адаптация чрез усилване на възпирането и отбраната, включително по Източния фланг, ще надградят предприетите от съюзниците в НАТО мерки в отговор на руската агресия и са от жизнена важност за интересите и сигурността на България.

Формирането на политики и взимането на решения в НАТО се осъществява от Северноатлантическия съвет, който контролира тяхното изпълнение и прилагане. Постоянният представител на Република България в НАТО, ръководейки се от националните външнополитически приоритети, има високата отговорност да представлява страната ни и да отстоява нашите национални интереси в Северноатлантическия съвет, като участва в неговата работа във формат постоянна сесия, както и в съпътстващите формални и неформални дискусии. Постоянният представител има отговорна роля в подготовката и участието на страната ни в срещите на Северноатлантическия съвет във формати държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и на отбраната на държавите членки.

Постоянният представител осъществява общото ръководство на Постоянната делегация на Република България към НАТО и има отговорността за нейната ефективна и успешна дейност в съответствие с указанията от столицата и на основата на одобрения годишен план за работа на Делегацията. Това включва и ръководство на дейността на представителите на няколко министерства и ведомства в рамките на мисията, което изисква сериозни допълнителни усилия за стимулиране на плавен и непрекъснат процес на работа.

Важни предпоставки за успешно изпълнение на функциите на ръководител на Постоянната делегация към НАТО са високата професионална квалификация и натрупаният опит в областта на многостранната дипломация и международната политика за сигурност, включително способност в периоди на сериозно натоварване да формулира и отстоява важни позиции, свързани с участието на България в НАТО.

Във връзка с изложеното и с осигуряването на професионално ръководство на Постоянната делегация на Република България в Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия, имащо за цел да гарантира съдържателното участие на страната ни в дейността и структурите на Организацията на Северноатлантическия договор, Министерският съвет предлага кандидатурата на Николай Милков Милков за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани